Exporturile Ucrainei de cereale sunt în creștere. Se apropie de două milioane de tone pe lună

grau

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat că exporturile Ucrainei de cereale sunt în creştere şi se apropie acum de două milioane tone pe lună.

Exporturile Ucrainei de cereale sunt în creștere. Se apropie de două milioane de tone pe lună

Așadar, comisarul european pentru agricultură a declarat la o conferință de presă cu ministrul Agriculturii din Polonia că exporturile de cereale înregistrează o creștere graduală.

„Conform informaţiilor din Ucraina, exporturile de cereale cresc gradual şi în prezent sunt aproape de două milioane tone pe lună”, a explicat Janusz Wojciechowski, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Trebuie menționat că anunțul făcut de oficialul european a venit în contextul în care Ucraina este un exportator major de cereale către Africa şi Orientul Mijlociu, iar întreruperea livrărilor a dus la majorarea preţurilor, alimentând astfel criza alimentară internaţională.

Recolta din Ucraina, lovită în plin de invazia rusească

În altă ordine de idei, amintim că ministrul adjunct al Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina, Taras Vysotskyi, a spus joi, 9 iunie, că recolta de anul viitor din țara sa ar putea fi redusă cu până la 40% din cauza invaziei rusești.

„Am pierdut 25% din suprafața arabilă. În ceea ce privește volumele, bineînțeles, este mai mult. Anticipăm că recolta va fi cu aproximativ 35% mai mică decât în anii precedenți, ceea ce înseamnă cu aproximativ 30 de milioane de tone mai puțin, cu 35-40% mai puțin, aproape jumătate din recolta de anul trecut”, a declarat Vysotskyi, potrivit informațiilor transmise de CNN.

De asemenea, oficialul ucrainean a spus și că aproximativ 500.000 de tone de cereale au fost furate de Rusia din teritoriile controlate de forțele rusești. La rândul său ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus miercuri că problemele legate de exporturile de cereale din Ucraina pot fi rezolvate, dar Ucraina trebuie să demineze Marea Neagră pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor.

Totuși, ministrul adjunct al Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina a declarat că remarcile lui Lavrov nu sunt adevărate.

„Nu este adevărat. Problema este reprezentată de navele militare rusești, nu este cazul Ucrainei. Până în prezent, nu permit navelor civile să intre și să iasă din porturile ucrainene”, a spus Vysotskyi, punctând că până când Ucraina nu primește garanții de siguranță din partea partenerilor internaționali, „nu putem vorbi despre a lăsa aceste nave să iasă”.

Acesta a spus și că minele ar putea fi îndepărtate rapid, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, războiul trebuie să se încheie sau trebuie să existe o formă de încetare a focului.

„Dacă învingem și războiul se încheie, bineînțeles că putem să le îndepărtăm destul de repede. Ucraina este pregătită să își îndeplinească toate obligațiile pentru a furniza alimentele necesare pentru securitatea alimentară internațională. Așadar, ideea este foarte clară, Rusia ar trebui să oprească războiul”, a completat Taras Vysotskyi.