Expoziție omagială Dragoș Morărescu la Galeria Romană. Instituția a anunțat că acest vernisaj țină până la finalul lunii octombrie, mai precis până pe 28 octombrie.
Expoziție omagială Dragoș Morărescu
Expoziție omagială Dragoș Morărescu! Galeria Romană anunță un eveniment deosebit care celebrează viața și creația unui artist inconfundabil.
În data de 6 octombrie 2023, începând cu ora 19:00, puteți descoperi universul artistic al lui Dragoș Morărescu la vernisajul expoziției omagiale intitulată „Centenar (1923 – 2023)”. Evenimentul va fi găzduit de Galeria Romană, situată pe Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București, și va rămâne deschis pentru vizitare până pe 28 octombrie 2023.
Expoziția va oferi o incursiune într-o mare parte din perioada creativă a artistului, cuprinzând lucrări realizate între 1947 și 1997. Diversitatea tehnicilor folosite de Morărescu, precum desenul, guașa, tempera, litografia și multe altele, vor fi expuse pe simezele galeriei, aducând în prim-plan multiple tematici care au marcat evoluția sa artistică.
Cuvântul la deschiderea expoziției va fi rostit de către curatorii evenimentului, Cătălin Davidescu, istoric și critic de artă, și Vladimir Bulat, istoric și critic de artă. Aceștia vor oferi o perspectivă amplă asupra operei și impactului lui Dragoș Morărescu asupra artei contemporane.
Dragoș Morărescu, un artist polivalent
Născut la București pe 6 octombrie 1923, Dragoș Morărescu a fost un artist polivalent, cu o carieră remarcabilă ce a cuprins:
- sculptură
- grafică
- arhitectură
- pictură
- poezie.
Absolvent al Academiei de Belle-Arte și al Facultății de Arhitectură din București, Morărescu a explorat o varietate de tehnici artistice, de la linogravură la frescă, lăsând în urmă o moștenire artistică impresionantă. De asemenea, el a mai absolvit și Școala Superioară de pictură bisericească.
Nu în ultimul rând, el a absolvit și studii de istoria artei paleo-creștine, bizantine și românești cu prof. I.D. Ștefănescu la Facultatea de litere.
Expoziția este însoțită de un catalog grafic detaliat, ce oferă privitorilor ocazia de a pătrunde în lumea complexă a lui Dragoș Morărescu.
Programul galeriei este de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbăta între orele 10:00 și 15:00.
Dragoș Morărescu, apreciat de toată lumea
Andrei Pleșu spunea, în România literară din 1973, că ”Dragoș Morărescu retrăiește cu atâta patos tot ce ține de cultura sa vizuală, pune atâta tenacitate în exercițiul prelucrării ei, încât sfârșește prin a dobândi o remarcabilă autonomie stilistică…”.
De altfel, Vladimir Bulat a mai spus că el că „Dragoș Morărescu, spirit enciclopedist care este un om atât de liber încât își permite să refacă istoria artei cu fiecare lucrare”.
”Într-un peisaj cultural dinamic, cum este cel românesc actual, înțeleg cât de mare este miza recitirii din perspectivă contemporană a unui artist născut acum un secol, cu o operă prolifică și atât de diversă (pictor, grafician, muralist, gravor, sculptor, arhitect, poet) și a cărui existență fizică s-a încheiat de aproape două decenii”, spune și Cătălin Davidescu.