Băncile austriece sunt bine capitalizate, însă incertitudinea din jurul impactului economic al pandemiei de coronavirus este „excepţional de ridicată”, a avertizat marţi Banca Naţională a Austriei (ONB), adăugând şi că expunerea băncilor austriece pe Europa de Est ar putea să le afecteze profiturile, informează Reuters.
În raportul său semestrial privind stabilitatea financiară, prezentat marţi la Viena, ONB a reiterat că băncile din Austria şi-au îmbunătăţit rezistenţa în ultimii ani însă riscurile de creditare şi împrumuturile neperformante vor deveni mai vizibile în a doua jumătate a acestui an.
„Creşterea provizioanelor pentru creditele de risc în Austria şi Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est – o piaţă importantă pentru băncile austriece – ar putea pune sub presiune profitabilitatea băncilor austriece în viitor după ce s-a îmbunătăţit în ultimii ani”, susţine Banca Naţională a Austriei.
Cu ce sfaturi vine Banca Naţională a Austriei pentru băncile comerciale, în acest context?
În acest context, ONB a sfătuit băncile să ia măsuri precum amânarea răscumpărărilor de acţiuni pentru a păstra capitalul şi totodată şi-a reiterat poziţia potrivit căreia companiile ar trebui să analizeze cu atenţie măsuri de plată a dividendelor şi a bonusurilor, în loc să le interzică în totalitate.
„Recentele analize de risc efectuate de ONB arată că sectorul bancar austriac este în prezent bine capitalizat, în pofida efectelor negative ale crizei. Deşi măsurile destinate ţinerii sub control a răspândirii virusului şi menţinerii pe linia de plutire a schimburilor comerciale şi afacerilor au dat rezultate bune, economia va avea nevoie de mai mulţi ani pentru a-şi reveni”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Robert Holzmann, notează Agerpres.
Conform prognozelor prezentate în luna iunie, ONB se aşteaptă ca economia Austriei să înregistreze o contracţie de 7,2% în acest an, urmată de un avans de 4,9% în 2021 şi un plus de 2,7% în 2022.
Băncile austriece prezente pe piaţa din România sunt: UniCredit Bank Austria, Erste Group şi Raiffeisen Bank International.