Expunerea la anumite surse de poluare dăunează învățării și memoriei copiilor

elevi, copii

SURSA FOTO: Dreamstime

Un studiu recent realizat de USC pe 8500 de tineri din întreaga țară a constatat că poluarea aerului din agricultură este legată de deficiențe de învățare și memorie la copiii de 9 și 10 ani. La adulți, nitratul de amoniu din poluarea aerului cu particule fine (PM2,5) este legat de Alzheimer și demență, demonstrând că PM2,5 poate afecta neurocogniția pe tot parcursul vieții. Nitratul de amoniu se formează atunci când gazul amoniac din agricultură și acidul nitric din arderea combustibililor fosili se amestecă în atmosferă.

Expunerea la anumite surse de poluare dăunează învățării și memoriei copiilor

Un studiu recent realizat de USC pe 8500 de tineri din întreaga țară a constatat că poluarea aerului din agricultură este legată de deficiențe de învățare și memorie la copiii de 9 și 10 ani.

La adulți, nitratul de amoniu din poluarea aerului cu particule fine (PM2,5) este legat de Alzheimer și demență, demonstrând că PM2,5 poate afecta neurocogniția pe tot parcursul vieții. Nitratul de amoniu se formează atunci când gazul amoniac din agricultură și acidul nitric din arderea combustibililor fosili se amestecă în atmosferă. Studiul apare în Environmental Health Perspectives.

„Studiul nostru evidențiază necesitatea unor cercetări mai detaliate privind sursele de particule și componentele chimice”, a declarat autorul principal Megan Herting, profesor asociat al USC Keck School of Medicine în domeniul științelor populației și sănătății publice.

„Aceasta sugerează că înțelegerea acestor nuanțe este crucială pentru informarea reglementărilor privind calitatea aerului și pentru înțelegerea efectelor neurocognitive pe termen lung”.

Ce este PM2,5?

Herting studiază de ani de zile modul în care PM2,5 afectează creierul folosind date din studiul privind dezvoltarea cognitivă a creierului adolescenților sau ABCD, cel mai mare studiu american privind creierul.

PM2,5, un indicator al calității aerului, este un amestec de praf, funingine, compuși organici și metale cu dimensiuni ale particulelor mai mici de 2,5 micrometri. PM2,5 pot penetra plămânii și intra în fluxul sanguin, ocolind bariera hematoencefalică și provocând probleme majore de sănătate.

În orașe, arderea combustibililor fosili este o sursă majoră de PM2,5, deși incendiile de pădure, agricultura, aerosolii marini și reacțiile chimice sunt toate importante.

Herting și colegii săi au examinat PM2,5 și cogniția copiilor în 2020 și nu au găsit nicio asociere. Acest studiu a examinat 15 componente chimice ale PM2.5 și sursele acestora utilizând metode statistice. Apoi, nitratul de amoniu – de obicei din agricultură – din aer a devenit un suspect.

„Indiferent de modul în care l-am examinat, singur sau împreună cu alți poluanți, cea mai solidă constatare a fost că particulele de nitrat de amoniu au fost legate de învățarea și memoria mai slabe”, a spus el.

Cercetătorii intenționează să studieze modul în care aceste combinații și surse afectează fenotipurile creierului la copii și adolescenți în studiul lor viitor.