Cotaţiile societăţilor de investiţii financiare indică discounturi mari faţă de valoarea netă a activelor celor cinci SIF-uri, cele mai importante active fiind pachetele de la BCR şi BRD. Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) ţin capul de afiş al bursei de la listarea din 1999. Tranzacţiile însumate ale celor cinci titluri reprezintă aproximativ 40% din lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), fiind astfel foarte atractive şi pentru investitorii străini,
Cotaţiile societăţilor de investiţii financiare indică discounturi mari faţă de valoarea netă a activelor celor cinci SIF-uri, cele mai importante active fiind pachetele de la BCR şi BRD.
Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) ţin capul de afiş al bursei de la listarea din 1999. Tranzacţiile însumate ale celor cinci titluri reprezintă aproximativ 40% din lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), fiind astfel foarte atractive şi pentru investitorii străini, care deţin circa 20% din capitalul social al SIF-urilor. Gradul ridicat de lichiditate atrage şi o volatilitate semnificativă, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor, înregistrând cele mai mari scăderi în 2008, dar şi cele mai mari creşteri în 2009.
Topul creşterilor de la categoria I a BVB aferent anului trecut este condus de SIF Transilvania (SIF3), cu o apreciere de aproape 160%. Cumulat însă pe ultimii doi ani, SIF3 consemnează în continuare un randament negativ, de -66%. „Volatilitatea istorică ridicată a acţiunilor SIF şi un context general pozitiv au determinat creşteri peste medie ale societăţilor de investiţii financiare în 2009“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. Patru din cele cinci titluri au urcat cu peste 100% anul trecut, singura excepţie fiind SIF Muntenia (SIF4), care s-a apreciat doar cu 19%, dar evoluţia pe ultimii doi ani o situează tot la valoarea de -66%. SIF Oltenia (SIF5) s-a apreciat cu 126% anul trecut, SIF Moldova (SIF2) a crescut cu 122%, iar SIF Banat-Crişana (SIF1) a urcat cu 112%. Faţă de sfârşitul lui 2007, toate SIF-urile au valori mai mici cu 63%-66%.
Băncile, cele mai valoroase active
Indiferent de modul de calcul al valorii nete a activelor SIF-urilor, împărţită la numărul de acţiuni, preţul de tranzacţionare oferă un discount semnificativ. Raportul Erste Group Research, primul raport al austriecilor asupra celor cinci SIF-uri, arată că este suficient să se ia în calcul doar pachetele deţinute la Banca Comercială Română şi Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale (BRD) pentru a depăşi valoarea de piaţă. La finele anului trecut, capitalizarea cumulată a SIF-urilor se ridica la 777 milioane euro. Valoarea de piaţă a BRD era de 2,15 miliarde euro, ceea ce face ca pachetul de 25,2% deţinut de SIF-uri să se ridice la 543 milioane euro. Adăugând pachetul de la BCR, având o valoare apropiată de cea a BRD, deţinerile SIF-urilor depăşesc capitalizarea totală.
Pe locul secund în portofoliile SIF-urilor se găsesc proprietăţile imobiliare, fiind incluse aici şi cele din turism. Deţinerile sunt completate de un număr mare de companii mici şi mijlocii, majoritatea activând în industria manufacturieră. Acestea sunt însă mult mai puţin vizibile, iar majoritatea înregistrează pierderi la nivelul anului 2009.
Pragul de deţinere, discutat în Parlament
„Dintre SIF-uri, preferata noastră pe termen lung este SIF Transilvania, care are deţineri valoroase în turism (sectorul hotel & leisure)“, se arată în raportul Erste. SIF3 este şi mai puţin expusă riscurilor asociate cu scandalurile dintre management şi grupurile de acţionari minoritari. Şi celelalte societăţi de investiţii financiare sunt însă recomandate, discountul mediu de 40% (calculat după aplicarea unei reduceri de 46% a valorii nete) fiind prea mare pentru a nu fi luat în seamă.
Următorul hop pentru SIF-uri este ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5%, care va fi discutat în Parlament luna viitoare. Ridicarea pragului ar putea da un nou impuls de creştere a cotaţiilor.
Răzvan Paşol, preşedinte, Intercapital Invest
777 miloane euro este capitalizarea cumulată a celor cinci SIF-uri la sfårşitul anului trecut, valoare mai mică decât cea a deţinerilor de la BCR şi BRD
Capitalizarea şi bilanţul
Metodologia oficială de calcul al valorii activelor nete ale SIF-urilor, aşa cum este prezentă pe pagina de web a bursei, este considerată, actualmente, relevantă de către analiştii Erste Group Research. Modul de calcul, contestat din cauza valorii prea mari de piaţă, în cazul unor companii, sau a lipsei unor rapoarte de audit la companiile nelistate, a căpătat relevanţă după ultimul trimestru din 2008, când cotaţia băncilor listate s-a apropiat de valoarea contabilă, raport la care era calculată deţinerea la BCR (nelistată).
Cotaţia s-a dublat
Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri, aproape s-a dublat anul trecut. Cel mai puţin profitabile au fost acţiunile SIF Muntenia, care s-au apreciat numai cu 19%.