În contextul schimbărilor climatice actuale, oamenii de știință continuă să tragă un semnal de alarmă, avertizând că scăderea biodiversității animale de pe glob nu este decât începutul celei de-a șasea extincții în masă a Pământului, informează ScienceAlert.
În ciuda dovezilor care sugerează că acest fenomen nu ar avea loc chiar acum, unii cercetori susțin contrariul.
„Ratele tot mai mari ale disparițiilor speciilor și scăderea multor populații de animale și plante sunt bine documentate. Dar unele voci neagă în contunuare că aceste fenomene echivalează cu dispariția în masă”, spune Robert Cowie, biolog la Universitatea din Hawaii.
„Această negare se bazează pe o evaluare extrem de părtinitoare a crizei, care se concentrează pe mamifere și păsări și ignoră în mod evident nevertebratele, care constituie marea majoritate a biodiversității”, adaugă Cowie.
Cercetătorii analizează declinul creaturilor nevertebrate
Într-un nou studiu, Cowie și colegii săi îi contrazic pe cei care neagă acest fenomen, axându-se asupra declinului creaturilor nevertebrate, care primesc mult mai puțină atenție decât animalele vertebrate în ceea ce privește pierderea biodiversității. Nici măcar în Lista Roşie a Speciilor Ameninţate nu se vorbeşte prea mult de nevertebrate, ci mai curând de păsări, mamifere şi animale amfibii.
Lista Roșie este evident părtinitoare
„Lista Roșie este evident părtinitoare”, scriu Cowie și colegii în lucrarea lor. ”Aproape toate păsările şi mamiferele au fost evaluate, dar doar un mic procent dintre nevertebrate au trecut prin filtrul lor. Se consideră, uneori implicit, alteori explicit, că analiza ratelor de extincţie la păsări şi mamifere reflectă ratele de extincţie în cazul tuturor speciilor”, susține Cowie.
Pentru a evidenția procentul mare al pierderii biodiversității care nu se regăsește în datele unor cercetări, Cowe și colegii săi s-au concentrat pe moluște, care constituie al doilea cel mai mare grup de animale nevertebrate, după artropode.
Un procent mult mai mare decât se spune în Lista Roşie a Speciilor Ameninţate
Pe baza extrapolărilor dintr-o serie de studii anterioare, care examinează declinul nevertebratelor, cercetătorii sugerează că între 7,5 și 13% din toate cele aproximativ 2 milioane de specii de plante și animale cunoscute de pe Pământ ar fi putut dispărea începând cu anul 1500 d.Hr.
Este vorba despre un procent mult mai mare decât se spune în Lista Roşie a Speciilor Ameninţate.
Asistăm în acest moment la a șasea extincție în masă
„Includerea nevertebratelor pe această listă ar fi cheia pentru confirmarea faptului că asistăm în acest moment la a șasea extincție în masă din istoria Pământului”, spune Cowie.
Cercetătorii nu pot spune însă dacă acste tendințe periculoase pot fi oprite. În schimb, observă că negarea crizei sau eșecul în a acționa în acest sens este o anulare a responsabilității noastre morale.