Pământul se află, în prezent, în mijlocul unei alte extincții în masă, pierzând anual mii de specii. Noile cercetări sugerează că schimbările climatice au cauzat primul astfel de eveniment din istorie, care a avut loc cu milioane de ani mai devreme decât au crezut, anterior, oamenii de știință, potrivit News.ucr.
Până acum, s-a spus că, în ultimii 540 de milioane de ani, au existat cinci extincţii în masă, cauzate uneori de dezastre catastrofale, alteori de evenimente aparent liniștite, dar înșelătoare, cum ar fi preluarea controlului planetei de către specii invadatoare.
O extincție similară a avut loc în urmă cu 550 de milioane de ani, în perioada geologică numită Ediacaran
Oamenii de știință vin acum cu dovezi care atestă că, de fapt, Planeta a trecut prin șase extincții în masă, iar în prezent are loc o a șaptea extincție, influențată de om. Majoritatea dinozaurilor au dispărut acum 66 de milioane de ani, la sfârșitul perioadei Cretacic. Înainte, majoritatea creaturilor de pe Pământ au fost eliminate între perioadele Permian și Triasic, cu aproximativ 252 de milioane de ani în urmă. Datorită eforturilor cercetătorilor de la UC Riverside și Virginia Tech, acum se știe că o extincție similară a avut loc în urmă cu 550 de milioane de ani, în perioada geologică numită Ediacaran.
Schimbările de mediu sunt de vină pentru pierderea a aproximativ 80% din toate creaturile
Cercetătorii cred că schimbările de mediu sunt de vină pentru pierderea a aproximativ 80% din toate creaturile din perioada Ediacaran, care au fost primele forme de viață complexe, multicelulare de pe planetă.
„Înregistrările geologice arată că oceanele lumii au pierdut mult oxigen în acea perioadă, iar puținele specii care au supraviețuit aveau corpuri adaptate pentru medii cu oxigen mai scăzut”, a spus Chenyi Tu, paleoecolog UCR și co-autor al studiului. Odată cu acest proiect, cercetătorii au încercat să infirme teoria conform căreia pierderea vieții animale, la sfârșitul perioadei Ediacaran, a fost altceva decât o extincție. Unii au susținut că evenimentul ar putea fi explicat prin faptul că datele corecte nu au fost colectate.
„Putem vedea distribuția spațială a animalelor de-a lungul timpului, așa că știm că nu s-au mutat în altă parte și nici nu au fost mâncate, ci au dispărut”, a spus Chenyi. „Am arătat o adevărată scădere a abundenței organismelor.”
De vină a fost căderea nivelului de oxigen
Ei au urmărit, de asemenea, raporturile suprafață- volum ale creaturilor, o măsurătoare care sugerează că scăderea nivelului de oxigen a fost de vină pentru dispariția lor.
„Dacă un organism are un raport mai mare de oxigen, poate obține mai mulți nutrienți, iar corpurile animalelor care au trăit în era următoare au fost adaptate în acest fel”, a spus cercetătorul Heather McCandless, co-autor al studiului.
Deși nu este clar de ce nivelul de oxigen a scăzut atât de brusc la sfârșitul erei, se știe că schimbările de mediu pot destabiliza și distruge viața pe Pământ, în orice moment. Astfel de schimbări au determinat toate extincțiile în masă, inclusiv pe cea care are loc în prezent.
„Nimic nu este imun la dispariție. Putem vedea impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemelor și ar trebui să observăm efectele devastatoare pe măsură ce ne planificăm viitorul”, a spus Boan.