Extincție în masă! Viața marină începe să dispară. Consecințele dramatice ale încălzirii globale

Apa tropicală de la Ecuator este renumită pentru cea mai bogată diversitate a vieții marine de pe Pământ, cu recife de corali impresionante și stocuri de ton, țestoase marine, raze manta și rechini-balenă.

Până de curând, ecologiștii au presupus că acest model global a rămas stabil în ultimele secole. Dar, un studiu recent a descoperit că oceanul din jurul Ecuatorului a devenit deja prea fierbinte, iar multe specii nu mai pot supraviețui. De vină este încălzirea globală, potrivit TheInertia.

Cu alte cuvinte, modelul global se schimbă, iar viața marină de la Ecuator începe să dispară, căutând apa mai rece, spre poli. Acest lucru ar putea avea implicații profunde pentru ecosistemele marine și mijloacele de trai umane. Când același lucru s-a întâmplat în urmă cu 252 de milioane de ani, 90% din toate speciile marine au dispărut.

Așadar, pe măsură ce oceanele se încălzesc, speciile marine caută temperaturi mai bune, deplasându-se spre poli.

Deși încălzirea la Ecuator, de 0,6 ℃ în ultimii 50 de ani, este relativ modestă în comparație cu încălzirea la latitudini mai mari, speciile tropicale trebuie să se deplaseze mai departe pentru a rămâne în nișa lor termică în comparație cu speciile din alte părți.

Pe măsură ce încălzirea oceanelor s-a accelerat în ultimele decenii din cauza schimbărilor climatice, problemele din jurul Ecuatorului au crescut.

Așa că, pentru fiecare dintre cele 10 grupuri majore de specii analizate, inclusiv pești pelagici (sau pești de banc), pești de recif și moluște, care trăiesc în apă sau pe fundul mării, bogăția lor fie s-a aplatizat, fie a scăzut ușor la latitudini cu temperaturi medii anuale la suprafața mării de peste 20 ℃.

Astăzi, bogăția speciilor este mai mare în emisfera nordică, (în sudul Chinei și Mexic) și în sud, în jurul valorii de 20 ° S (în nordul Australiei și sudul Braziliei).

Autorii studiului au sugerat că aceste rezultate ar putea prefigura efectele încălzirii globale, avertizând că putem asista la extincții în masă în viitorul apropiat, pe măsură ce speciile se mută în zona subtropicală, unde s-ar putea lupta să se adapteze.

Implicațiile profunde

Pierderea speciilor din ecosistemele tropicale înseamnă că rezistența ecologică la schimbările de mediu este redusă, putând compromite persistența ecosistemului.

În ecosistemele subtropicale, bogăția speciilor crește. Asta înseamnă că vor exista invadatori de specii, noi interacțiuni prădător-pradă și noi relații competitive. De exemplu, peștii tropicali care se mută în portul Sydney vor concura cu speciile temperate pentru hrană și habitat.

Acest lucru ar putea duce la prăbușirea ecosistemului. De asemenea, aceste Schimbări pot avea implicații profunde pentru mijloacele de trai ale oamenilor.

De exemplu, multe națiuni insulare tropicale depind de veniturile din flotele de pescuit ale tonului. Este probabil ca speciile de ton foarte mobile să se deplaseze rapid către zone subtropicale, dincolo de apele suverane ale națiunilor insulare.

Proiectarea unor rezerve climatice inteligente ar putea proteja în continuare biodiversitatea de schimbările viitoare.