Până acum, nici BVB şi nici BMFMS nu au avut succes în a se dezvolta pe piaţa celeilalte. Declaraţiile războinice ale conducătorilor Burselor de la Bucureşti şi Sibiu nu au până acum prea mare acoperire. Derivatele de la BVB nu merg deloc, iar piaţa spot se lasă încă aşteptată la BMFMS.
„Lichiditatea atrage lichiditate“, spunea foarte inspirat fostul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, Septimiu Stoica, într-un interviu pentru Capital, în perioada în care negocierile pentru fuziunea pieţelor de la Bucureşti şi Sibiu erau în toi. A simţit-o pe pielea sa chiar BVB, care până acum nu a avut succes pe piaţa la termen, deşi lansarea acesteia a fost pregătită mult timp, iar intermediarii o aşteptau cu nerăbdare.
După puţinele tranzacţii înregistrate în primele zile de la lansare, derivatele pe indicii BET şi, mai apoi, pe BET-FI au intrat în hibernare şi nu dau semne că ar putea cunoaşte o revenire prea curând.
În tot acest timp, Bursa de la Sibiu a rămas la conducere pe această piaţă, chiar dacă nici acolo nu au avut succes contractele futures pe indici, şi chiar dacă, la fel ca şi până acum, cea mai mare parte a tranzacţiilor este asigurată de doar două active suport, SIF 2 şi SIF 5.
Bursa de la Sibiu nu a reuşit însă, cel puţin deocamdată, să treacă dincolo de această etapă, aşa cum şi-a propus. Piaţa spot este în continuare în fază de proiect, iar contractele la termen lansate de curând nu au avut mult mai mult succes decât cele ale BVB. Cu toate acestea, speranţele sunt mari în continuare.
„A pune în mişcare orice tip de piaţă este greu şi trebuie urmăriţi punctual o serie de paşi pentru ca lucrurile să meargă bine. Sperăm ca până la finalul lunii în curs, Bursa din Sibiu să semneze cu Bursa din Varşovia contractul privind instalarea platformei de tranzacţionare necesară pieţei de acţiuni“, spune Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS.
„Sperăm ca până în iulie investitorii să poată tranzacţiona la Sibiu primele acţiuni. Dacă partea poloneză nu se va mişca destul de repede, noi vom face tot posibilul să avem o platformă spot până în aprilie, mergând pe mai multe direcţii în acest sens, din dorinţa de a recupera decalajul de doi ani pe care i-am pierdut în negocierile de fuziune cu BVB“, dezvăluie Teodor Ancuţa.
Potrivit afirmaţiilor preşedintelui Bursei de la Sibiu, instituţia pe care o conduce contează pe listările a circa zece companii, dintre care două din afara ţării.
Deocamdată, listările, puţine cum sunt, iau drumul BVB. După un an 2007 steril din acest punct de vedere, a venit oferta publică a Transgaz, urmată de „Casa de Bucovina – Club de Munte“, iar apoi de listarea Erste Bank şi de IPO-urile STK Emergent şi Contor Group.
Optimismul pare a fi o trăsătură care nu le lipseşte nici celor care conduc Bursa de Valori Bucureşti. Deşi până acum contractele futures pe indici nu s-au tranzacţionat, Bursa pregăteşte şi contracte futures pe acţiuni, între care şi cele având ca activ suport noile listate Transgaz şi Erste Bank.
Viitorul este văzut în culori luminoase de către oficialii fiecărei burse. Conducătorii BVB şi-au reafirmat în repetate rânduri planurile pentru anii ce vin, iar aceste planuri prezintă Bursa bucureşteană ca pe un viitor centru financiar regional.
Preşedintele Bursei de la Sibiu are viziunea sa: „În următorii ani, văd centrul de greutate al pieţei de capital mutându-se la Sibiu, primele semnale observându-se deja prin prisma rulajelor şi valorilor realizate de noi, superioare celor din piaţa la vedere“.
Dacă felul în care se vede viitorul diferă în funcţie de unghiul din care este acesta privit, felul în care se vede prezentul este destul de clar. După mai bine de un an şi jumătate de când cele două burse au decis să-şi urmeze propriul drum, lucrurile arată exact la fel: piaţa la vedere există numai la Bucureşti, iar derivatele nu funcţionează decât la Sibiu.
«A pune în mişcare orice tip de piaţă este greu şi trebuie urmăriţi punctual o serie de paşi, pentru ca lucrurile să meargă bine.»
Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri Sibiu
PIAŢA LA VEDERE
35,9 miliarde de euro este capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti, incluzând Rasdaq, în momentul de faţă. În privinţa derivatelor, lucrurile stau mult mai prost.
PIAŢA LA TERMEN
367 de mii de contracte au fost tranzacţionate la Bursa de la Sibiu în februarie 2008, iar anul trecut numărul acestora a fost de 3,5 milioane. Deocamdată, piaţa spot este doar un proiect.
Capital – Editia nr.11, data 19 martie 2008