Noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a subliniat, joi seară, după învestirea în funcție, că va face toate eforturile pentru a rezolva problemele acestui domeniu care nu este deloc uşor.
Prioritățile noului ministru al Mediului
”Am depus, astăzi, jurământul la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor mă onorează, dar mă și responsabilizează.
Știu foarte bine că nu este un portofoliu ușor, știu care sunt provocările și voi face toate eforturile necesare pentru a găsi soluții și pentru a implementa cele mai eficiente politici de mediu.
Prioritățile mele sunt foarte clare și acestea se referă la extinderea fondului forestier național și reforma sectorului silvic, gestionarea eficientă a deșeurilor și implementarea principiilor economiei circulare, combaterea poluării și a criminalității de mediu, combaterea schimbărilor climatice și protejarea biodiversității, dar și investițiile în infrastructura de mediu.
E un domeniu în permanentă mișcare, așa că avem multe de făcut. Mulțumesc pentru încredere și pentru mesajele frumoase tuturor!”, a scris ministrul Mediului, pe Facebook.
Cum va fi gestionată problema populației de urs brun?
Miercuri, după audierile din comisiile de specialitate din Parlament, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a vorbit despre situaţia actuală în ceea ce priveşte managementul populaţiei de urs brun.
„Și în judeţul Bacău, de unde provin eu, întâlnim mai nou urşi, nu doar la Slănic Moldova, acolo unde îi întâlneam şi acum 30 de ani. Ultima oară a apărut un urs în comuna Sascut, care n-are nicio legătură cu pădurea, măcar.
Există un studiu care urmează a fi recepţionat foarte curând de către Ministerul Mediului, pentru că ori de câte ori discutăm despre managementul carnivorelor mari, dacă discutăm despre cote de prevenţie, despre cote de intervenţie, trebuie să discutăm cu documente în spate.
Trebuie să discutăm cu o activitate de cercetare foarte laborioasă. Ordinul legat de gestionarea urşilor este foarte aproape de a fi finalizat. Procedurile în care ne aflăm acum sunt legate de recepţionarea studiului despre care vorbeam mai devreme.
Studiul respectiv se referă la efectivele optime din această specie şi în măsura în care studiul va fi recepţionat, în măsura în care va fi în conformitate cu specificaţiile documentaţiei de atribuire şi caietului de sarcini, ministerul este pregătit să gestioneze această situaţie”, a spus Mircea Fechet.