Ce șanse are Republica Moldova să intre în UE?

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022, mai multe țări au solicitat aderarea la Uniunea Europeană.

„Credem că ne putem salva democrația doar făcând parte din Uniunea Europeană”, a avertizat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat AFP, publicat joi, 18 mai.

„Vrem ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a spus ea, în speranța de a avea „o decizie privind deschiderea negocierilor în lunile următoare”.

Fosta republică sovietică a solicitat aderarea pe 3 martie 2022, imediat după Ucraina, vecina ei, la câteva zile după începerea invaziei ruse, pe 24 februarie 2022. Uniunea Europeană (UE) a acordat oficial celor două țări statutul de „candidat la aderare” în luna iunie a aceluiași an, după un proces de examinare a solicitării acestora în context de război. În total, alte șase țări sunt candidate la aderarea la UE.

Georgia a depus o cerere pe 3 martie 2022, dar încă nu este considerată oficial candidat. Consiliul European, responsabil cu examinarea cererii, a solicitat Tbilisiului reforme care vizează în special reducerea polarizării politice, consolidarea independenței sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, înainte de a acorda Georgiei cererea de aderare la UE. Prin urmare, este considerată, ca și Kosovo, un simplu potențial candidat.

Consiliul European și-a reafirmat „angajamentul față de extindere” în 2019. Cu toate acestea, ultima aderare datează din 2013. Croația așteptase atunci zece ani înainte ca cererea sa să aibă succes, după un proces îndelungat și laborios. Mai mult, deschiderea negocierilor nu reprezintă o garanţie a aderării.

Va intra sau nu Turcia în familia europeană?

În cazul Turciei, negocierile dintre Ankara și UE au ajuns chiar într-un „punct mort” de la întărirea regimului lui Recep Tayyip Erdogan din ultimii ani. Aderarea la UE este reglementată de articolele 2 și 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Articolul 49 stabilește temeiul juridic pentru aderarea oricărei țări europene la UE, în timp ce articolul 2 stabilește valorile fundamentale pe care se întemeiază Uniunea, printre care se numără respectul faţă de demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept, precum şi protejarea drepturilor omului.

În teorie, țările candidate trebuie să respecte criteriile de eligibilitate ale UE, cunoscute sub denumirea de „criteriile de la Copenhaga”. De asemenea, UE le cere să se pregătească pentru integrarea lor prin adaptarea structurilor administrative, așa cum a fost definită de Consiliul European de la Madrid din 1995, relatează cotidianul francez Le Monde.

În ce constă aderarea la UE?

În practică, cererile țărilor trec prin mai multe etape cu instituțiile europene înainte ca acestea să fie recunoscute oficial drept candidați, apoi membri oficial. În primul rând, ele depun o cerere la Consiliul UE. Apoi, Comisia Europeană emite un aviz. Dacă cererea este acceptată, țara obține statutul de candidat, care este acordat în unanimitate de Consiliul UE.

Atunci încep negocierile dintre țara candidată și statele membre ale UE. În această etapă de pre-aderare, Comisia Europeană monitorizează eforturile țării candidate de a implementa „acquis-ul Uniunii Europene” (toate drepturile și obligațiile). În schimb, UE oferă asistență financiară prin instrumentele de pre-aderare. De la o decizie a Consiliului din 2020, capitolele închise de negociere pot fi redeschise, dacă se observă un regres în domeniile în cauză.

Odată ce toate negocierile sunt încheiate și toate capitolele sunt închise, un tratat de aderare este pregătit. Calitatea de membru trebuie să fie aprobată în unanimitate de Consiliul UE și supusă aprobării Parlamentului European. În cele din urmă, tratatul este semnat de fiecare dintre țările membre, precum și de țara candidată.