vecinilor lor suedezi, care, atrasi de preturile accesibile ale bauturilor alcoolice, isi fac, de trei luni incoace, cumparaturile in pravaliile daneze. Prins la mijloc intre interesele producatorilor nationali de alcool si presiunile Comisiei Europene de liberalizare a comertului cu spirtoase, guvernul danez a cedat. Danemarca a devenit prima tara nordica ce a abdicat de la politica prohibitiva a consumul de alcool si a redus cu 45%, in octombrie 2003, accizele la spirtoase. Clima aspra, tradit
vecinilor lor suedezi, care, atrasi de preturile accesibile ale bauturilor alcoolice, isi fac, de trei luni incoace, cumparaturile in pravaliile daneze. Prins la mijloc intre interesele producatorilor nationali de alcool si presiunile Comisiei Europene de liberalizare a comertului cu spirtoase, guvernul danez a cedat. Danemarca a devenit prima tara nordica ce a abdicat de la politica prohibitiva a consumul de alcool si a redus cu 45%, in octombrie 2003, accizele la spirtoase. Clima aspra, traditia si, intr-o anumita perioada, conditiile precare de existenta ale majoritatii populatiei, transformasera Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda si Islanda, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in tari de alcoolici. Situatia era atat de grava, incat guvernele au instituit restrictii dure in ceea ce priveste consumul de alcool. Interventia statului in obiceiurile privatilor s-a produs pe toate fronturile. Fiscalizarea profiturilor producatorilor si comerciantilor de alcool a fost in mod deliberat exagerata. Preturile au fost stabilite pe cai administrative si la nivele de natura sa bareze accesul nordicului de rand la bauturile alcoolice. Punctele de vanzare au intrat sub controlul autoritatilor. In Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia, bauturile alcoolice se vand numai in magazine de stat. Concentratia alcoolica a berii a fost stabilita prin lege, prin lege a fost stabilita si varsta de la care nordicul poate cumpara alcool. Cantitatea de bautura permisa consumului a fost rationalizata, reclama interzisa. Importurile au fost limitate la un litru anual pe cap de locuitor. Toate aceste restrictii au fost supuse votului popular.Primii 50 de ani ai secolului trecut au fost grei pentru industriile locale, pentru consumatorii nationali, dar si pentru producatorii europeni si americani in cautare de piete. Nordul continentului european le-a inchis usa in nas. Acum, vrand, nevrand, incepe treptat sa o deschida.
Danemarca, un cal troian al Comisiei Europene
Danemarca a creat prima bresa, in 1973, o data cu aderarea la Uniunea Europeana. In 1995 i s-au alaturat Finlanda si Suedia. Cele trei, devenind state membre, au fost puse in situatia de a aplica si respecta principiile liberei circulatii a marfurilor, capitalurilor si persoanelor, existente in interiorul Uniunii. Importurile de bauturi alcoolice din tarile Uniunii Europene nu mai pot fi taxate suplimentar la intrarea in Finlanda, Suedia si Danemarca. Inutil deci sa mai tii in fraul accizelor industria locala; ar muri sufocata de concurenta. Astfel au gandit guvernele finlandez si danez. Doar cel suedez inca mai incearca sa manvreze situatia intocmai ca pe vremuri. De intreaga conjunctura se bucura milioanele de consumatori din Nord si se intristeaza guvernele. Acestea din urma pierd venituri importante la buget, dar ceea ce este mai grav, sunt in pericol de a scapa iarasi consmul de alcool din mana. Efectul extinderii este comentat de aceasta data ca fiind pervers. Afecteaza nu numai Finlanda, Danemarca si Suedia. Norvegia si Islanda sufera, de asemenea, consecinte neplacute. Consumul bauturilor alcoolice a explodat. S-a ajuns ca tineri de 15 ani sa bea circa zece litri de alcool pur anual, cantitate record. De inteles de ce, cu riscul de a fi sanctionate de Comisia Europeana, tarile nordice intentioneaza sa reintroduca reguli ferme, mai ales de natura fiscala, in comertul cu alcool.
· Cea mai toleranta tara cu betivii sai din UE este Austria. Intr-un clasament al interventiei guvernului in productia, comercializarea si consumul de alcool, Austria se situeaza pe primul loc la capitolul neamestec. Urmeaza Grecia si Spania. Cele mai interventioniste autoritati sunt cele suedeze, norvegiene si finlandeze. Pozitiile imediat urmatoare sunt ocupate de Franta si Germania.
· Islandezii nu pot cumpara bauturi alcoolice, indiferent ca este vorba despre bere, lichior sau vin, inainte de varsta de 20 de ani. Limita de varsta pentru danezi, finlandezi, suedezi si norvegieni este de 18 ani.
· Legislatia anticonsum de alcool la volan din tarile nordice este deosebit de aspra. Alcoolemia admisa in Suedia si Norvegia este de 0,02% si de 0,05% in celelalte tari.