Românii îşi vor putea scoate, de la începutul anului viitor, extrasele de Carte Funciară (CF) direct de pe internet în schimbul unei sume de 10-15 lei, în condiţiile în care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a trecut în format digital 90% din Cartea Funciară.

Încă de la înfiinţarea ANCPI, din anul 2005, s-a început un intens proces de informatizare a sistemului funciar românesc.

„În acest moment, 90% din Cărţile Funciare sunt informatizate, iar până la sfărşitul anului românii îşi vor putea scoate extrasele CF de pe internet“, a declarat pentru capital.ro Adrian Nica, purtătorul de cuvânt al ANCPI.

Totodată, extrasele de autentificare vor putea fi cerute doar de notariate şi odată accesate, Cartea Funciară a imobilului respectiv este blocată pentru cinci zile, pentru a se evita vânzările repetate.

Proiectul de informatizare a Cărţii Funciare a fost început cu finanţarea Băncii Mondiale, din 2001, când Cartea Funciară se afla la Ministerul de Justiţie. Odată cu înfiinţarea agenţiei, s-a realizat un sistem integrat a cărui softuri sunt întocmite de compania IBM.

Poziţionări prin satelit

Tot ca parte a procesului de informatizare a cadastrului românesc, ANCPI a pus bazele unui sistem de poziţionare a proprietăţilor prin satelit, denumit ROMPOS (Romanian Position Determination System).

Prin acest sistem se pot obţine informaţii în timp real cu privire la poziţionarea unui anumit teren sau imobil, date necesare pentru specialiştii în topografie, cadastru, geodezie şi cartografie.

ANCPI deţine 58 de staţii, necesare funcţionării sistemului, instalate în fiecare judeţ din ţară, în care a investit 1,2 mil. euro, şi are în plan achiziţia a alte 15 staţii a căror cost pe unitate este de 12.000 de euro.

„Până acum avem 400 de utilizatori şi ne aşteptăm ca numărul acestora să crească pentru că serviciul este gratuit. Nu am perceput o taxă pentru că datele pe care le putem noi furniza prin acest sistem nu pot fi citite decât cu aparate specializate. Astfel, doar cei care beneficiază de aceste echipamente pot să utilizeze datele“, a explicat Tiberiu Rus, şeful serviciului de geodezie din cadrul Direcţiei de Geodezie şi Cartografie al ANCPI.

Costul unor astfel de echipamente variază în funcţie de gradul de performanţă de la 12.000 euro la 20.000 de euro şi pot fi achiziţionate de la şase distribuitori din România.