Unde radio compatibile cu ipoteza unei vieți inteligente ne-au parvenit dintr-un sistem solar nu foarte îndepărtat de Pământ.
17 cercetători demni de încredere afirmă în prestigioasa revista « Nature Astronomy » că au identificat opt semnale « interesante » în cadrul unui program de căutare a inteligenței extraterestre.
« Caracteristicile acestor semnale ar putea implica semne de tehnologie în afara Terrei și o viață inteligentă extraterestră » spune explicit astrofiziciana Cherry Ng, co autoare a acestui studiu cât se poate de serios, fruct al unei colaborări între Universitatea din Totonto (Canada) și Institutul SETI (« Search for Extra-Terrestrial Intelligence ») instalat în California.
Despre ce este vorba ? O metodă utilizată pentru a încerca să găsească civilizații în străfundurile Universului, pe baza unor « tehno-semnături » : dacă o formă avansată de viață există în afara sistemului nostru solar, o putem repera grație semnelor lăsate de tehnologiile sale.
Cercetătorii care semnează articolul spun că semnalele pe care le-au interceptat sunt mai mult decât interesante.
În primul rând, semnalele sunt în bandă îngustă, spre deosebire de undele emise de astre, ceea ce pledează pentru o origine tehnologică. În al doilea rand, frecvența lor evoluează în timp, ceea ce sugerează o deplasare între emițător și noi, deci o natură extraterestră. În al treilea rând, aceste semnale apar doar când telescopul vizează o stea precisă.
Care este, așadar, locul din care sunt emise aceste semnale?
Telescopul Green Bank din Virginia occidentală a captat aceste unde radio îndreptându-și antenele către cinci astre apropiate, situate între 34 și 88 de ani lumină. Aceste stele sunt, practic, “vecinele noastre » la scară cosmică; un semnal luminos plecat de pe Terra ar ajunge pe cel mai apropiat astru în 34 de ani!
Pentru moment, nu a fost identificată nici o planetă în orbita acestor stele, în schimb există aici un disc de “praf stelar » care ar putea fi un bun candidat.
Semnalele datează din 2016, doar că în puzderia de date receptate nu au fost analizate până acum. Unul dintre cercetătorii care prelucrează informațiile a pus între timp la punct un algoritm foarte eficient pentru a găsi acul în carul cu fân.
Căutarea inițială s-a făcut asupra a 115 milioane de date venind din nu mai puțin de 820 de stele! Algoritmul este foarte puternic și capabil să elimine interferențele venite de pe Pământ sau sateliții pe care îi are în orbită.