Ei sunt poate cei mai norocoși dintre români. Primesc extrem de mulți bani pe lângă salariu. Acești angajați ajung și la sume de 3000 de lei în plus în fiecare lună.
Funcționarii publici din România sunt printre cei mai norocoși oameni. Primesc până la 3000 de lei în plus, în fiecare lună.
Extrem de mulți bani pe lângă salariu
Deși legea spune că funcționarii publici sunt egali, unii dintre ei sunt mai norocoși. Şefii din instituţiile publice au ajuns să primească, lunar, mii de lei în plus la salariu, spor pentru muncă în condiţii vătătmătoare. Subalternii lor, care lucrează în exact aceleaşi condiţii, deci se expun aceloraşi riscuri, primesc mai puțini bani, doar câteva sute de lei.
Sporul se acordă ca procent din salariu. La Senat, angajații primesc spor pentru că organismul uman se uzează prematur. Scrie într-un document oficial, conform Digi24.
Miile de angajaţi de la Parlament primesc lunar un spor de 15 la sută din salariu pentru condiţii vătămătoare. Potrivit informaţiilor oficiale funcţionarii de aici sunt afectaţi de undele electromagnetice care se propagă prin clădire.
„În funcţie de zonele în care lucrezi se propagă şi se simt. Se simt!!! Ele au o acţiune asupra organismului uman. Nu în toată clădirea dar într-o zonă destul de mare, pentru că vorbim de reţele electrice care îmbracă întreaga structură a Palatului Parlamentului”, spune George Dumitrică, secretar general adjunct Camera Deputaţilor, conform sursei citate.
Activitatea funcţionarilor presupune o suprasolicitare nervoasă. Plimbatul hârtiilor dintr-un birou în altul îi stresează atât de tare încât riscă să se îmbolnăvească.
Angajații de la la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Muncii au făcut măsurătorile şi au stabilit factorii de risc în baza cărora funcţionarii parlamentari primesc sporul.
Deşi toţi funcţionarii lucrează în aceleaşi condiţii vătămătoare, sporul şefilor ajunge să fie şi de opt ori mai mare faţă de al angajaţilor de rând. 15 la sută dintr-un salariu de 20 de mii de lei nu este acelaşi lucru cu 15 la sută dintr-o leafă de aproximativ 3 mii de lei.
Un secretar general încasează un spor lunar de 3.030 de lei, aproape cât un salariu mediu net. Un secretar general adjunct încasează 2.852 de lei, un director general 2.315 lei iar un şef de serviciu 1.784 de lei. Cel mai mic spor îl ia un muncitor necalificat: 285 de lei.
La finalul anului trecut, Guvernul a dorit să schimbe legea pentru a nu mai exista asemenea discrepanţe între funcţionari. Se propunea ca pentru aceleaşi condiţii vătămătoare, sporul să fie egal şi nu procent din salariu.
„Când o să am o părere consolidată pe acest subiect, după ce gestionăm toate măsurile luate de Guvern o să vă comunic. Este adevărat, în administraţie trebuie făcută o evaluare severă aş spune eu, dar înainte ca acestă evaluare să fie făcută, părerea mea e că nu fac decât să transmit nişte informaţii care să inflameze lucrurile, fără să vin şi cu soluţia imediată”, spune ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
„De principiu, poate fi pusă în discuţie o asemenea chestiune, dacă într-un asemenea caz, spre exemplu, când este vorba de un risc specific, nu ar trebui stabilită o sumă fixă, decât un procent din salariu, poate fi făcută această discuţie”, explică Robert Cazanciu, preşedinte interimar al Senatului.