Extrema dreaptă din Italia este pe cale să câștige alegerile

Liderul extremei drepte, Giorgia Meloni, a obținut victoria în alegerile din Italia și este pe cale să devină prima femeie prim-ministru al țării.

Este de așteptat ca Giorgia Meloni să formeze cel mai de dreapta guvern din Italia de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest lucru va alarma o mare parte din Europa, deoarece Italia este a treia cea mai mare economie a UE.

Cu toate acestea, vorbind după vot, Giorgia Meloni a declarat că partidul său, Frații din Italia, va „guverna pentru toată lumea” și nu va trăda încrederea oamenilor.

„Italienii au trimis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Frații din Italia”, a declarat ea reporterilor la Roma.

Ea ar urma să obțină până la 26% din voturi, pe baza rezultatelor provizorii, devansându-l pe cel mai apropiat rival al său, Enrico Letta, de centru-stânga.

Alianța de dreapta a Giorgiei Meloni – care include și Liga, formațiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, și Forza Italia, formațiunea de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi – pare să aibă acum controlul atât asupra Senatului, cât și asupra Camerei Deputaților, cu o estimare de 42,2% din voturile din Senat.

Dar decizia privind cine va deveni următorul lider al Italiei îi aparține președintelui, nu Giorgiei Meloni, iar acest lucru va dura ceva timp.

Partid care își are rădăcinile într-o mișcare postbelică

Deși a depus eforturi pentru a-și îndulci imaginea, subliniind sprijinul său pentru Ucraina și diluând retorica anti-europeană, ea conduce un partid care își are rădăcinile într-o mișcare postbelică ce a luat naștere din rândul fasciștilor dictatorului Benito Mussolini.

La începutul acestui an, ea și-a prezentat prioritățile într-un discurs zgomotos ținut în fața partidului de extremă dreapta Vox din Spania: „Da familiei naturale, nu lobby-ului LGBT, da identității sexuale, nu ideologiei de gen… nu violenței islamiste, da frontierelor sigure, nu migrației în masă… nu marii finanțe internaționale… nu birocraților de la Bruxelles!”.

Proiecțiile plasează alianța de centru-stânga mult în urmă, cu 26%, iar Debora Serracchiani, membră a Partidului Democrat, a declarat că a fost o seară tristă pentru Italia. Dreapta „are majoritatea în parlament, dar nu și în țară”, a insistat ea.

Stânga nu a reușit să formeze o provocare viabilă cu alte partide, după ce guvernul de uniune națională de 18 luni din Italia s-a prăbușit în iulie, iar oficialii au fost descurajați chiar înainte de vot. Mișcarea Cinci Stele, condusă de Giuseppe Conte, se află pe locul al treilea, dar, în ciuda faptului că are mai multe politici de centru-stânga, nu se înțelege cu Enrico Letta.

Prezența la vot a fost dramatic de scăzută – 63,82% la închiderea urnelor – a precizat Ministerul de Interne italian, cu aproape 10 puncte mai puțin decât în 2018. Nivelul votului a fost deosebit de scăzut în regiunile sudice, inclusiv în Sicilia.

Italia este un părinte fondator al Uniunii Europene și membru al NATO, iar retorica Giorgiei Meloni cu privire la UE o plasează aproape de liderul naționalist maghiar Viktor Orban.

Aliații ei au avut amândoi legături strânse cu Rusia. Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, a afirmat săptămâna trecută că Vladimir Putin a fost împins să invadeze Ucraina, în timp ce Salvini a pus sub semnul întrebării sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Meloni dorește să revizuiască reformele italiene convenite cu UE în schimbul a aproape 200 de miliarde de euro (178 de miliarde de lire sterline) în granturi și împrumuturi pentru redresare post-COVID, argumentând că situația energetică a schimbat situația.

Ungaria a felicitat-o pe Giorgia Meloni

Directorul politic al premierului ungar, Balazs Orban, a felicitat rapid partidele de dreapta din Italia: „Avem nevoie mai mult ca oricând de prieteni care împărtășesc o viziune și o abordare comună a provocărilor Europei.”

În Franța, Jordan Bardella de la Raliul Național de extremă dreapta a declarat că alegătorii italieni i-au dat șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o lecție de umilință, Aceasta declarase anterior că Europa are „instrumentele” necesare pentru a răspunde în cazul în care Italia ar merge într-o „direcție dificilă”.

Cu toate acestea, profesorul Gianluca Passarrelli, de la Universitatea Sapienza din Roma, a declarat pentru BBC că el crede că va evita să facă valuri în ceea ce privește Europa și se va concentra pe alte politici: „Cred că vom vedea mai multe restricții privind drepturile civile și politicile privind LGBT și imigranții”.

Salvini va spera să se întoarcă la ministerul de interne pentru a opri bărcile de imigranți care traversează dinspre Libia.

Aceste alegeri marchează o reducere cu o treime a dimensiunii celor două camere, iar acest lucru pare să fi fost în avantajul partidelor câștigătoare.

Un sondaj la ieșirea de la urne realizat de Rai TV a sugerat că cele trei partide vor deține 227-257 de locuri în Camera reformată de 400 de locuri și 111-131 de locuri dintr-un total de 200 de locuri în Senat. Salvini a declarat că dreapta a avut un avantaj clar în ambele camere.

Același sondaj Rai arată, de asemenea, cât de dominantă va fi coaliția condusă de Meloni, Centrul-stânga ar deține doar 78-98 de locuri în Cameră și 33-53 în Senat, scrie BBC.