Toți cei 29 de ofițeri de poliție au fost imediat suspendați din funcție, a declarat miercuri în cadrul unei conferințe de presă ministrul german de interne, Herbert Reul (CDU – Uniunea Creștin-Democrată).
Au fost inițiate proceduri disciplinare împotriva tuturor ofițerilor de către Oficiul de Stat pentru Instruirea Poliției din Renania de Nord-Westfalia (LAFP). În 14 cazuri procedura vizează scoaterea definitivă din serviciu.
Despre ceilalți 15 ofițeri se spune că nu au trimis ei înșiși imagini având conținut extremist de dreapta, ci doar că le-au primit, dar nu și-au informat superiorii despre acest lucru.
Potrivit ministrului, oficialii din cadrul poliției au schimbat 126 de imagini în timpul celor cinci discuții pe telefoanele private, inclusiv fotografii ale lui Adolf Hitler sau reprezentări fictive ale unui refugiat într-o cameră de gazare. 25 dintre participanții la chat aparțin sediului poliției din Essen.
Când a fost întrebat, ministrul Herbert Reul a confirmat că participanții la grupul de chat includ, de asemenea, femei și persoane provenite din alte țări. Majoritatea celor implicați activaseră anul trecut în același grup de servicii din secția de poliție din orașul german Mülheim an der Ruhr, secție care aparține de sediul central din Essen.
Astăzi, unul dintre ofițeri lucrează în Biroul de Stat pentru Investigații Criminalistice, altul în LAFP și doi în Biroul de Stat al Serviciilor Centrale de Poliție (LZPD).
Ministrul german de interne se așteaptă să fie descoperite mai multe cazuri. Până în prezent, anchetatorii au evaluat în detaliu doar un telefon mobil aparținând unui oficial de 32 de ani din Essen, pe care l-au folosit pentru a le detecta pe celelalte persoane implicate. Un total de 14 percheziții au avut loc miercuri dimineață, timp în care au fost confiscate și alte telefoane mobile. Oficialul în vârstă de 32 de ani a fost descoperit întâmplător de anchetatori, pentru că era deja suspect în cazul transmiterii unor secrete oficiale către un jurnalist.
Deși speră ca astfel de incidente să fie izolate, ministrul german de interne a declarat că nu mai poate vorbi astăzi despre cazuri unice. Ca o consecință a incidentului, el a numit, printre altele, un anchetator special pentru a descoperi actele extremiste de dreapta în interiorul poliției.
Danila Lesmeister, șeful departamentului de poliție din cadrul Ministerul de Interne, a descris grupul de chat ca fiind o „comunitate extremistă”. „Nu ne-am putut imagina” aspetele descoperite în aceste discuții: ce măsuri și modul în care se doresc a fi luate. Încrederea populației în poliție va fi „afectată masiv” în urma acestui incident, este de părere Lesmeister.
În spiritul tuturor celor care lucrează cu devotament zi de zi, este acum important ca încrederea în poliție să fie recâștigată.
Ancheta specială demarată de Herbert Reul ar trebui să afle, de asemenea, dacă au existat alte cazuri similare, alte departamente afectate sau dacă alți oficiali știau ceva despre aceste grupuri de chat.
De asemenea, ar trebui clarificat „dacă există structuri care ar fi putut favoriza o astfel de comunitate extremistă”. Danila Lesmeister, care a lucrat ea însăși în serviciul de poliție o vreme, a încheiat declarația cu un mesaj adresat într-un caracter mai personal.
Rușinos este nu numai comportamentul oficialilor care au postat materiale de propagandă în grupul de chat, ci și al acelor ofițeri de poliție care nu au raportat evenimentele.
„Coeziunea între forțele de poliție este importantă, dar un spirit de echipă greșit înțeles dă naștere adepților pe care noi îi urmărim la fel de consecvent ca pe înșiși autorii faptelor.”
Directorul LAFP, Michael Frücht, a declarat: „Susținerea ordinii de bază democratice și libere a statului nostru este una dintre îndatoririle esențiale a fiecărui funcționar public și, în special, a fiecărui ofițer de poliție.
Fiecare ofițer de poliție se angajează prin jurământ să respecte și să protejeze legea și constituția și nu trebuie să existe niciodată nicio îndoială cu privire la această îndatorire.”