Exxon Mobil s-a îndreptat către arbitraj după ce guvernul președintelui Venezuelei Hugo Chavez a naționalizat un proiect petrolier din țară în 2007.
Decizia Camerei Internaționale de Comerț a confirmat că Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), compania petrolieră de stat, are o datorie contractuală către Exxon Mobil, a spus într-un e-mail purtătorul de cuvânt al gigantului petrolier Patrick McGinn. El a declarat că este vorba de compensații de 907,6 milioane dolari.
Oficialii guvernului venezuelean nu au răspuns mesajelor trimise ieri de agenția de știri Associated Press.
“Litigiul nu este despre puterea Venezuelei de a expropia active, ci mai degrabă de eșecul PDVSA de a se conforma cu prevederile contractuale în ceea ce privește compensarea Exxon Mobil”, a spus McGinn.
Compania petrolieră cu sediul în Irving, Texas, nu a publicat încă cifrele despre cât de mari erau compensațiile avute în vedere. McGinn a spus că Exxon Mobil a primit decizia vineri și aceasta este încă analizată având peste 400 de pagini.
Conform regulilor de arbitraj ale ICC, deciziile sunt obligatorii
Exxon Mobil are încă un caz de arbitraj în așteptare împotriva Venezuelei înaintea Băncii Mondiale – afiliat la Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții (ICSID). Peste o duzină de cazuri de arbitraj care implică Venezuela sunt de asemenea în așteptare, companiile solicitând compensații de miliarde de dolari ca răspuns la naționalizarea guvernului de stânga al lui Chavez.
Compania de consultanță Ecoanalitica, cu sediul în Caracas, estima recent, înainte de ultima decizie pentru Exxon Mobil, că grosul naționalizării din partea guvernului implică active de 33,7 miliarde dolari, inclusiv obligații restante de circa 23 miliarde dolari.
Pe de altă parte, Venezuela a ajuns la soluționarea unor negocieri cu alte companii. Luna trecută, compania mexicană Cemex SAB a spus că Venezuela a convenit să-i plătească 600 milioane de dolari pentru preluarea operațiunilor sale din țară în anul 2008.