Anunţul constituie o lovitură pentru speranţele Poloniei de a găsi rezerve masive de gaze de şist care să-i permită să-şi reducă dependenţa de livrările de gaze naturale ruseşti. Polonia consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care două treimi sunt furnizate de către Rusia.

"Nu am identificat rezerve de hidrocarburi care să fie justificate din punct de vedere comercial", a precizat ExxonMobil.

Polonia a acordat deja companiilor de stat cât şi unor mari companii străine, precum Chevron şi Exxon Mobil, peste 100 de licenţe de explorare a gazelor de şist. În luna martie a acestui an, guvernul de la Varşovia a estimat că rezervele de gaze de şist ale Poloniei se situează undeva între 346 şi 768 miliarde metri cubi şi că producţia comercială de gaze de şist ar putea demara la finele lui 2014.

Autorităţile poloneze au anunţat recent că nu au intenţia de a urma exemplul mai multor state din Europa de Est (printre care se numără şi România), care au adoptat recent moratorii privind exploatarea gazelor de şist, urmând să continue eforturile destinate exploatării acestor surse.