Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell ar putea lansa oferte de preluare a grupului britanic BP, a cărui valoare de piaţă s-a redus la jumătate în urma dezastrului ecologic produs la o platformă petrolieră din Golful Mexic, potrivit analiştilor de la JPMorgan.

Dintre cele două companii, Exxon Mobil are o situaţie financiară mai bună şi o capacitate dovedită de a integra o companie mare, consideră Fred Lucas, analist la JP Morgan în Londra.

Oferta ar putea fi în numerar şi acţiuni şi ar putea evalua BP la 4,73 lire pe acţiune, comparativ cu preţul de 3,0825 lire pe acţiune atins la închiderea de luni, potrivit altui analist al JP Morgan.

Valoarea de piaţă a BP a scăzut cu peste 100 de miliarde de dolari după explozia produsă la 20 aprilie la platforma marină Deepwater Horizon, în care şi-au pierdut viaţa 11 angajaţi.

Compania a alocat 20 de miliarde de dolari pentru plata despăgubirilor şi acoperirea altor costuri legate de poluarea produsă în Golful Mexic de scurgerea de petrol.

Costul măsurilor de captare a scurgerii de petrol a atins 2,65 miliarde dolari, a anunţat luni BP. Grupul britanic are active valoroase, în domeniul explorării şi producţiei petroliere, inclusiv la mare adâncime, a arătat Lucas.

SURSA: Mediafax