Compania ExxonMobil a anunțat un profit record anul trecut de 55,7 miliarde de dolari. În acest mod a fost subliniată poziția favorabilă a companiilor petroliere după invazia Ucrainei.
Profitul este unul de notat deoarece în trimestrul 4 al anului trecut a existat o anumită încetinire, iar prețurile carburanților au continuat să scadă față de cele mai recente maxime.
La primele ore de tranzacționare la bursa din New York, de marți, 31 ianuarie, acțiunile companiei erau pe verde cu 2,2 procente, în timp ce valoarea de piață era de 477,8 miliarde de dolari.
Doar în ultimul an, acțiunile s-au apreciat cu 52,6%.
Profit de 12,75 miliarde de dolari în 2022
Compania americană a avut un profit de 12,75 miliarde de dolari în octombrie-decembrie anul trecut, sub estimările analiștilor de pe Wall Street. Ei spuneau că profitul urma să fie de 13,7 miliarde de dolari, însă lucrurile au stat diferit.
Pe de altă parte, ExxonMobil anunță că au existat, în același interval, cheltuieli de 1,3 miliarde de dolari, această sumă fiind influențată de impozitele excepționale plătite în Europa.
În cursul anului trecut, compania texană a dat în judecată Uniunea Europeană din cauza măsurilor aplicate, motivând că blocul comunitar și-a depășit autoritatea legală.
Trimestrul 2 din 2022 a fost unul dintre cele mai profitabile ale companiei, însă rezultatul a fost cu mult sub profitul record de 19,7 miliarde de dolari din iulie-septembrie, semn că avântul companiilor din aşa-zisul „Big Oil” a încetinit în ultimele luni, având în vedere că preţurile petrolului şi gazelor naturale au continuat să se îndepărteze de maximele atinse în vară.
Chevron a avut un profit record de peste 30 de miliarde de dolari
La finalul săptămânii trecute, Chevron, unul dintre principalii rivali ai Exxon, a raportat un profit record de 35,5 miliarde de dolari. Acești doi giganți au obținut un rezultat net de peste 91 de miliarde de dolari, trecând cu mult peste precedentul record, înregistrat în 2012, de 71 miliarde de dolari.
Amintim că anul trecut, ExxonMobil a vândut către Romgaz (simbol bursier SNG) participaţia de un miliard de dolari în perimetrul Neptun din Marea Neagră.
Pe fond, în luna august, Romgaz a anunţat finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul acţiunilor reprezentând 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.