Prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre dezvoltată de ExxonMobil şi OMV Petrom, - Domino -1, indică prezenţa hidrocarburilor, potrivit unui comunicat transmis vineri de cele două companii.
Testele viitoare vor furniza informaţii mai precise despre potenţialul de hidrocarburi, menţionează ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), filială a companiei ExxonMobil
‘Acest fapt este încurajator, însă este prea devreme în procesul de explorare şi evaluare a datelor pentru a specula dacă se vor dovedi comerciale sau nu’, se menţionează în comunicat.
Sonda Domino -1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi este forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Operaţiunile de foraj au început la sfârşitul anului 2011 şi se desfăşoară în continuare. Se estimează că adâncimea totală a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri.
În noiembrie 2008, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. Cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia de date seismice 3D şi pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi în perimetrul Neptun. În perioada 2009 – 2010, OMV Petrom şi ExxonMobil au achiziţionat date pentru peste 3.000 kilometri pătraţi din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultimă generaţie – în cadrul celui mai mare program seismic desfăşurat vreodată în România.
ExxonMobil utilizează un vas special pentru activităţile din perimetrul Neptun din Marea Neagră – Deepwater Champion. Acesta a fost construit în Coreea de Sud şi a fost proiectat special pentru un acces facil în şi din Marea Neagră. Vasul are o turlă dublă de foraj şi poate efectua simultan o varietate de operaţiuni , înregistrând o eficienţă crescută. Construit cu cocă dublă, vasul este autopropulsat şi capabil să îşi menţină poziţia în larg în condiţii de valuri de 9 metri şi la o viteză a vântului de 60 noduri (70 mile/h).
Compania americană a anunţat, în vara anului trecut, că ar putea investi între 3 şi 10 miliarde dolari, împreună cu Petrom, în dezvoltarea şi producţia de ţiţei din blocul Neptun aflat în platoul continental al Mării Negre, dacă activităţile de explorare vor avea succes.
Din 7.800 de sonde puse în funcţiune de ExxonMobil în ultimii zece ani, peste 250 de sonde au fost forate în ape a căror adâncime depăşeşte 750 de metri.
OMV Petrom exploatează în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 832 milioane de barili echivalent petrol (în România 805 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,5 milioane tone.
Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV.
OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. În explorare şi producţie, OMV activează în două ţari de bază, România şi Austria, şi deţine un portofoliu internaţional echilibrat. În Gaze şi Energie, OMV a vândut aproximativ 18 miliarde metri cubi de gaze în 2010. În Rafinare şi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 22,3 milioane tone iar la finalul lunii iunie 2011 deţine aproximativ 4.700 staţii de distribuţie în 13 ţări, inclusiv Turcia.
Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
SURSA: Agerpres