România, printre țările din UE în care se poate aplica vamă centralizată

România, printre țările din Uniunea Europeană (UE) în care se poate aplica vamă centralizată la nivel european în cazul importului de mărfuri efectuat de operatorii certificați AEO.

UE își modernizează sistemele IT și, începând din iulie 2024, va permite o nouă procedură de vămuire centralizată pentru importurile de mărfuri. Aceasta înseamnă că importatorii care sunt considerați de încredere de autoritatea vamală (cum ar fi companiile autorizate AEO) pot depune declarația vamală de import la biroul vamal din țara lor, în timp ce mărfurile sunt verificate fizic într-un alt stat membru UE.

De exemplu, un importator din București poate aduce mărfuri care intră în UE printr-un birou vamal din Bulgaria. Importatorul va depune declarația vamală și toate documentele necesare la biroul vamal din București, în timp ce bunurile vor fi inspectate la granița Bulgariei. Astfel, marfa va ajunge la destinație deja vămuită.

La început, acest sistem va fi implementat de Bulgaria, Estonia, Spania, Luxemburg, Letonia, Lituania, Polonia, România și Croația. Alte țări din UE intenționează să se alăture acestui sistem până la sfârșitul anului 2024.

Ce avantaje aduce procedura pentru importatorii români?

Această nouă procedură de vămuire va face procesul de import mai rapid, deoarece mărfurile nu vor mai trebui prezentate la biroul vamal din țara importatorului. Asta înseamnă că vor fi mai puține pași de urmat, iar, de exemplu, nu va mai fi necesar ca mărfurile să fie înregistrate sub regimul de tranzit unional.

Astfel, se elimină costurile suplimentare și aglomerarea de la birourile vamale interne. Procedura poate fi folosită și pentru alte tipuri de regimuri vamale, cum ar fi procesarea mărfurilor, depozitarea în antrepozite vamale și pentru livrările cu taxe vamale reduse.

Cum poate fi aplicată procedura în România?

Operatorii economici autorizați care doresc să folosească noua procedură simplificată trebuie să ceară autorizația de la autoritățile vamale din țara lor (de exemplu, Autoritatea Vamală Română). Aceasta se face conform articolului 179 din Codul Vamal. După obținerea autorizației, ei trebuie să stabilească birourile vamale prin care vor intra mărfurile și să instruiască angajații și comisionarii despre cum să folosească această procedură, inclusiv cum să opereze declarația vamală în sistem.

În a doua fază a implementării, care se va aplica din iunie 2025, această procedură va fi disponibilă și pentru vămuirea simplificată a produselor accizabile, prin înregistrarea declarantului.

În concluzie, această nouă procedură adaugă un avantaj important pentru cei aproximativ 300 de operatori economici certificați AEO din România. Este una dintre cele mai mari simplificări din legislația vamală până acum. Așadar, este un motiv bun pentru companiile românești să solicite certificarea AEO cât mai curând. De asemenea, companiile care au deja această certificare ar trebui să înceapă demersurile pentru obținerea autorizației necesare de la autoritatea vamală română, ne-au explicat Mihai Petre și Cosmin Dincă de la EY România.

Mihai Petre_EY Romania
Mihai Petre (SURSA FOTO: EY România)
Cosmin Dinca_EY_România
Cosmin Dincă (SURSA FOTO: EY România)