Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan, a explicat, miercuri, că declanşarea grevei japoneze este o formă de presiune care va fi menţinută în această săptămână, dar şi săptămâna viitoare pentru ca negocierile să fie finalizate în parametrii stabiliţi iniţial.
Greva japoneză din sistemul medical va avea loc și în această săptămână
„Iniţial, programul de acţiuni revendicative al Federaţiei Sanitas a fost altul. Am schimbat pe parcurs tipul de acţiuni sindicale, am adaptat calendarul acţiunilor sindicale la parcursul negocierilor, având în vedere că în cursul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Federaţiei şi reprezentanţii Guvernului unde s-au luat anumite angajamente de ambele părţi.
Noi am decis să continuăm calendarul acţiunilor revendicative cu acest tip de protest, greva japoneză, care nu presupune întreruperea activităţii medicale deloc, este un mod de protest cu purtarea însemnelor, a banderolelor de grevă şi a banderolelor cu însemnele sindicatului Sanitas în piept pe toată această perioadă a negocierilor.
E o formă de presiune pe care o vom menţine şi în această săptămână şi în cursul săptămânii viitoare pentru a putea finaliza negocierile în parametri care au fost stabiliţi iniţial”, a explicat, miercuri, Mircea Ciocan în cadrul unui interviu acordat pentru Prima News.
În mod normal, greva japoneză nu ar fi trebuit să aibă loc
Potrivit spuselor sale, greva japoneză din sistemul medical nu trebuia să aibă loc deoarece toate revendicările sindicatelor din sistemul sanitar ţin de aplicarea legii, fie că vorbim de deblocarea posturilor din sistemul de sănătate publică, de aplicarea integrală a legii salarizării unitare sau de plata de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru personalul din sistemul public de sănătate.
„Într-o ţară normală nu ar fi trebuit să aibă loc această grevă pentru că vorbim de aplicarea legii. Noi toate solicitările noastre sunt de respectare a legislaţiei actuale. Fie că vorbim de deblocarea posturilor din sistemul de sănătate publică, un lucru care s-a petrecut anacronic, s-au blocat, s-au îngheţat angajările în sistemul de sănătate unde atât de greu faci atragarea personalului de specialitate.
Fie că vorbim de aplicarea integrală a legii salarizării unitare, care avea termen de maturitate în 2022 şi suntem în 2023 la un an după acest termen şi încă parte din colegii noştri aşteaptă să fie retribuiţi conform acestei legi.
Fie că vorbim de plata de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru personalul din sistemul public de sănătate, suntem singura categorie de bugetari, singura clasă ocupaţională, cei din sănătate, care nu avem asigurare de la buget voucherele de vacanţă pentru că managerii trebuie să facă un efort ca din veniturile realizate în raport cu Casa de Asigurări, din contractul de servicii medicale trebuie să susţină aceste vouchere de vacanţă, lucru care de multe ori nu se întâmplă, nu există suficienţi bani”, a explicat el.