ÎMI București, transformată în complex rezidențial
În Sectorul 6 din Capitală, se găsește ÎMI București, fabrica din perioada comunistă care urmează să fie transformată într-un complex rezidențial. Acesta a fost prima fabrică privatizată de fostul premier Petre Roman, imediat după 1990. Datele arată că proiectele imobiliare vor genera multe locuri de muncă în zonă.
În prima parte a perioadei de democrație și economie de piață, după 1990, guvernul condus de Petre Roman a promovat privatizarea ÎMI București. Aceasta a fost una dintre primele unități privatizate de către statul român în acea perioadă.
Din păcate, ca și în cazul multor altor giganți construiți în timpul regimului comunist, după o perioadă de tranziție și haos, fabrica a intrat în faliment. Mai târziu, a fost vândută împreună cu terenul aferent, pe bucăți, fiecărei firme interesate să valorifice potențialul imobiliar al zonei.
Astfel, pe terenul fostei fabrici, este planificată construcția unui complex rezidențial, notează Profit.ro. Potrivit sursei citate, ar fi vorba de cel puțin 3 turnuri rezidențiale în proiect. Întregul complex va fi deținut de antreprenorul de origine libaneză Beydoun Khalil. Acesta este deja prezent în România prin alte afaceri, în special în domeniul agriculturii în zona Teleormanului.
Această nouă inițiativă vine să completeze investițiile din sectorul imobiliar pentru acest an, după anunțul privind o construcție de milioane de euro în apropierea Arcului de Triumf.
Proiectul va fi realizat cu o companie islandeză
Conform sursei citate, proiectul va fi realizat în colaborare cu o companie islandeză și va include sute de apartamente. Acestea vor fi construite pe o parte din terenul ocupat anterior de fosta fabrică, care va fi dezafectat în curând. În prezent, terenul mai găzduiește clădirile vechi ale fabricii, însă antreprenorul este pregătit să înceapă demolarea acestora.
În legătură cu noul complex, antreprenorul a declarat că au fost deja inițiate formalitățile urbanistice pentru prima etapă, care presupune demolarea vechilor construcții de pe amplasament. După finalizarea acestei etape, proiectul propriu-zis va începe.
Locuri de muncă pentru alte proiecte imobiliare pe Șoseaua Electronicii
Pe lângă acest proiect, de-a lungul Șoselei Electronicii din Sectorul 6, se desfășoară și alte proiecte imobiliare în curs de finalizare, printre care se numără și cel inițiat de Petre Niculae, care constă într-un ansamblu de peste 900 de apartamente.
În aceeași zonă, există și un alt proiect deja autorizat pentru construcție, dezvoltat de Atlas Estates, compania deținută de omul de afaceri israelian Ron Izaki. Acest proiect urmează să cuprindă 725 de apartamente. Astfel de inițiative, care implică dezvoltarea pe terenurile unor foste fabrici, nu sunt o noutate. Anul trecut, alți antreprenori au anunțat proiecte similare pe terenul unei foste fabrici celebre din București, care a fost demolată.