Pe langa recordul privind valoarea tranzactiei, depasit doar de valoarea consemnata la inchiderea ofertei de cumparare facute de Lafarge pentru actiunile Romcim, operatiunea consemnata in data de 31 martie a fost si printre cele mai scumpe. S-a platit un pret de 250.000 lei pentru o actiune cu valoarea nominala de 25.000 lei. Transferul actiunilor a fost consemnat in piata printr-o singura tranzactie speciala in valoarea de 59,865 miliarde lei.Cico este profilata pe fabricarea bauturilor nealcoo
Pe langa recordul privind valoarea tranzactiei, depasit doar de valoarea consemnata la inchiderea ofertei de cumparare facute de Lafarge pentru actiunile Romcim, operatiunea consemnata in data de 31 martie a fost si printre cele mai scumpe. S-a platit un pret de 250.000 lei pentru o actiune cu valoarea nominala de 25.000 lei. Transferul actiunilor a fost consemnat in piata printr-o singura tranzactie speciala in valoarea de 59,865 miliarde lei.
Cico este profilata pe fabricarea bauturilor nealcoolice si are un capital de 7,83 miliarde lei.
Tranzactia, in urma careia SIF Muntenia a vandut intreg pachetul de 76% detinut la CiCo, a fost facuta printr-un plasament secundar privat, operatiune lasata de CNVM aproape nereglementata. De altfel, Comisia a fost imediat alertata de respectiva operatiune. La ora cand apare acest material, este probabil ca, in urma cercetarilor initiate, s-a ajuns la o concluzie. Domnul Radu Toia, director la departamentul de control al CNVM, ne-a declarat ca la Comisie nu a fost depus nici un prospect si ca numai tranzactiile cuprinse intre 5 si 30% din capitalul social al unei companii pot fi facute prin plasament secundar privat, fara prospect aprobat de CNVM.
L-am intrebat pe Cornel Nica, vicepresedinte al Muntenia Invest, societate care administreaza SIF Muntenia, care este explicatia pentru aceasta neconcordanta intre parerea CNVM si felul in care s-a facut plasamentul. Mai precis, de ce nu a fost depus la Comisie un prospect pentru respectiva operatiune. „Noi am fost contactati de catre intermediar, de SVM HB Invest. Ne-au spus ca exista un cumparator interesat de actiunile pe care le detinem la CiCo. Am scris imediat la CNVM pentru a intreba in ce conditii putem face vanzarea. Raspunsul lor a fost ca putem face acest plasament secundar privat fara nici o alta conditie in afara aceleia ca nici unul dintre cumparatori sa nu detina, in final, o pozitie de control sau majoritara,” ne-a declarat Cornel Nica.
Amintim ca, in conformitate cu regulamentele CNVM (6/1995 privind oferta publica si 15/1996 privind plasamentul privat), plasamentul secundar privat se adreseaza unui numar de maximum 100 investitori, dintre care vor fi selectionati pentru cumparare maximum 35.
Daca un actionar doreste sa vanda mai mult de 5% din actiunile detinute la o societate poate face acest lucru numai printr-un plasament secundar privat sau printr-o oferta publica.
In urma tranzactiei incheiate in data de 31 martie, SIF Muntenia si-a lichidat pozitia detinuta la CiCo, dar s-a ales cu aproape 60 miliarde lei (valoarea tranzactiei a fost de 59,865 miliarde). Procentele detinute de SIF la societate au fost obtinute in urma operatiunilor de compensare intre Societatea de Investitii Financiare si Fondul Proprietatii de Stat.
Capitalul social al societatii CiCo este impartit in 313.177 actiuni cu valoare nominala de 25.000 lei. Dintre acestea, 73.717 au fost distribuite in cadrul programului de privatizare in masa, adica 23,5%. Restul actiunilor au ramas in proprietatea FPS si au facut obiectul operatiunilor de compensare.
In afara unor tranzactii speciale, actiunile sunt cotate in piata la preturi cuprinse intre 30.000 si 45.000 lei.