Zeci de profesionişti a căror identitate nu poate fi dezvăluită. Depozite în care se găsesc cantităţi uriaşe de bani şi de metale preţioase. O lume a tentaţiilor, a autocontrolului, şi a secretului profesional. Dacă monetăria fabrică monede a căror valoare maximă este de 50 de bani, la Imprimeria Băncii Naţionale sunt realizate valori mult mai mari, cum ar fi bancnotele de 500 de lei. Regulile de securitate la care sunt supuşi cei 130 de angajaţi sunt mult mai stricte.
„Nu există în nicio fabrică de bani o persoană care să aibă acces singură într-un loc unde există bani. Chiar şi eu nu pot intra în niciun astfel de loc singur”, explică Laurenţiu Dragomir, director general Imprimeria Băncii Naţionale.
Imprimeria Băncii Naţionale are sediul în zona de sud a Bucureştiului. Este singura institutie de acest gen din Europa care tipăreşte bancnote pe suport polimeric, adică pe plastic. În anul 2001, Banca Naţională a luat decizia să renunţe la fabricarea leilor din hârtie pentru că se rupeau uşor. Plasticul are şi alte avantaje.Suportul de polimer este mult mai greu de falsificat, practic imposibil
Procesul de fabricaţie al bancnotelor începe cu achiziţia polimerului şi a cernelurilor. Ca şi în cazul monetăriei, bancnotele sunt fabricate cu materiale din import. Şi aici, ca şi la monetarie, costul de fabricaţie este secret.
Grafica bancnotelor este realizată de specialiștii Bancii Naţionale.Imprimeria primeşte grafica de la Banca Naţională, iar apoi aplică, prin intermediul unor programe pe calculator, elementele de securitate pentru a preveni falsificarea.
Bancnotele sunt încărcate în maşini blindate iar apoi sunt transportate, sub escortă, la Banca Naţională. B.N.R. este instituţia care coordonează activitatea monetăriei şi a imprieriei și comandă ce cantităţi de bani să se fabrice, în baza unor studii.