Producătorul de mobilă IMAR Arad, controlat indirect de omul de afaceri George Păunescu, a intrat în lichidare de la sfârşitul anului trecut, din cauza datoriilor acumulate, în special la stat.

„În momentul de faţă activul e net mai mare decât pasivul, aşa că vom încerca să salvăm părţile viabile. Vom încerca să recuperăm cât mai mulţi bani posibil, vom plăti creditorii astfel încât, la sfârşitul operaţunilor, societatea să-şi reia activitatea”, a declarat, pentru capital.ro, avocatul Lucian Sălcuţan, care se ocupă de lichidarea IMAR.

Cel mai valoros activ al firmei este un terenul din Arad pe care se află fabrica, de circa 30 de hectare.

Potrivit lui Sălcuţan, IMAR are datorii în special la stat şi, într-o mică măsură, la furnizori, producătorul de mobilă neavând credite la bănci. El a adăugat că încearcă să salveze părţile viabile ale producătorului de mobilă, astfel încât producţia de mobilă să continue.

Directorul general al IMAR, italianul Mauro Frola, a declarat că activitatea companiei n va fi oprită, ci doar reorganizată, precizând totdată că aceasta este ultima sa săptămână de lucru la fabrica de mobilă de la Arad.

IMAR a fost executată silit în luna noiembrie a anului trecut pentru datoriilor către stat. Astfel, pentru stingerea unei creanţe de 8 milioane de lei, finanţele publice au scos la licitaţie mai multe apartamente aparţinând societăţii, o maşină şi câteva utilaje.

Potrivit liderului sindical al angajaţilor fabricii de mobilă, Virgil Culda, IMAR mai are de plătit şi drepturi salariale către foştii angajaţi disponibilizaţi, care se judecă pentru acest lucru cu administraţia societăţii comerciale, şi consideră că lichidarea societăţii va permite recuperarea sumelor datorate.

Proiect imobiliar pe terenul fabricii

Omul de afaceri George Păunescu anunţa în martie 2007 că are în plan construcţia a 3.000 de apartamente la Arad, pe un teren de 25 de hectare aparţinând fabricii de mobilă IMAR, care urma să fie relocată.

Păunescu a declarat că terenul, aflat în proprietatea sa, valora la acea dată 45 de milioane de euro, valoarea totală a proiectului rezidenţial ridicându-se la 500 de milioane de euro.

Ansamblul rezidenţial a rămas însă doar în fază de proiect, iar fabrica de mobilă nu a mai fost relocată.