Fabrica de zahăr de la Luduș are nevoie de o cantitate foarte mare de sfeclă de zahăr în acest an. Din acest motiv, Mihaela Neagu, în calitate de acționar al fabricilor de zahăr Bod și Luduș, face un apel către toți fermierii din Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Mureș, Cluj și nu numai, să contacteze și să vină să semneze contractele pentru sfeclă de zahărț

”Încă din luna decembrie, noi suntem în plină perioadă de contractare pentru cantitățile pe care le vom achiziționa în acest an de la ei! Până acum, de la fermierii din aceste județe am reușit deja să contractăm peste 5000 ha de sfeclă de zahăr, semn că în Ardeal oamenii încă muncesc, înțeleg importanța muncii lor și se dedică misiunii pe care o au în fața consumatorilor de produse românești.” a spus Mihaela Neagu, într-un comunicat transmis de companie.

Profit de peste 10.000 lei/ha de sfeclă de zahăr cultivată

Cultura de sfeclă de zahăr poate aduce un randament bun la hectar în condițiile în care fermierii au vânzarea producției asigurată prin semnarea de contracte încă din această perioadă dificilă în care fermierii și transportatorii protestează în stradă și se poartă discuții intense cu reprezentanții guvernamentali.

”Înțeleg demersul fermierilor la nivel național, însă economia trebuie să-și urmeze cursul, iar implicarea fiecăruia dintre noi este în acest moment esențială pentru tot ce se va întâmpla cu agricultura României în 2024.

Faptul că anul trecut, fermierii, care ne-au fost parteneri, au reușit să obțină un profit de peste 10.000 lei/ha de sfeclă de zahăr cultivată, este un semn că putem și în România să producem, ca să nu mai fim nevoiți să importăm materie primă pentru a susține consumul autohton.

Dacă încetează importul de produse agricole din Ucraina, iar statul ar fi mai vigilent la punctele de frontieră, multe dintre probleme s-ar rezolva.

Mai mult, AFIR oferă fonduri pentru culturi, ceea ce iarăși este un semn că se poate face agricultură la standarde, cu mobilizare și implicare.

Le mulțumesc pe această cale tuturor fermierilor care s-au mobilizat până acum și care nu au timp de grevă, tocmai pentru că înțeleg importanța muncii lor!” a mai declarat Mihaela Neagu.

Mihaela Neagu, acționar al fabricilor de zahar Luduș și Bod

Fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr au beneficiat, în 2023, de spriji  cuplat pentru venit

Fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr au beneficiat de la APIA de sprijinul cuplat pentru venit – sfeclă de zahăr. Subvenția pentru cultura de sfeclă care are un cuantum estimat de 900 euro/ha pentru anul de cerere 2023.

Sprijinul cuplat pentru venit – sfeclă de zahăr se plătește fermierilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:

a) sunt beneficiari BISS
b) sunt utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS);
c) exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha;
d) deţin contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr recunoscută de MADR. Modelul contractului este prevăzut în anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr. Contractul se înregistrează la DAJ şi se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/m2. O copie a contractului se depune la APIA până la data de 1 octombrie a anului de cerere. Lipsa vizei DAJ pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru sprijinul cuplat. Rezultatul verificărilor se consemnează într-un proces-verbal de constatare semnat de reprezentanţii DAJ, ai Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr şi ai fabricii de zahăr, care se păstrează la DAJ;
e) fac dovada comercializării unei producţii minime de 33.000 kg/ha, pe bază de factură pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverinţă eliberată de fabrica de zahăr recunoscută de MADR pentru persoanele fizice, care se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent;
f) fac dovada că utilizează sămânţă certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002. Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea ”sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea ”Necesar propriu” şi ”Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate sau adeverinţa eliberată de fabrica de zahăr cu care fermierul a încheiat contractul de producere a sfeclei de zahăr se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent.