Fabrica de zahăr din Bucecea a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi
Fabrica de zahăr din Bucecea a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi! În perioada regimului comunist, era considerată o adevărată perlă a industriei românești. Zilnic, producea cantități record. Acum, însă, este doar o amintire a celor care au lucrat acolo.
Fabrica de zahăr din Bucecea, judeţul Botoşani, era una dintre cele mai importante fabrici de zahăr din Europa de Est în epoca comunistă. Zilnic, producea două tone de zahăr de cea mai bună calitate. În anii 80, peste 1000 de oameni lucrau acolo. Fabrica respectivă se întindea pe o suprafață de 34 de hectare.
„Era o fabrică, în special în anii 70-80, cu un randament excepţional. Îl depăşea pe cel al fabricii de la Luduş, ”sora” fabricii de la Bucecea.
Producea, în numai 24 de ore, peste 200 de tone de zahăr. Se muncea în trei schimburi”, a povestit un fost muncitor, devenit mai apoi director al fabricii de zahăr.
Totuși, Revoluția din Decembrie 1989 a schimbat totul, atât pe plan politic, cât și în zona industrială. Astfel că, după anul 1990, fabrica respectivă a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi.
Au apărut datoriile, iar fabrica de zahăr a fost executată silit. După aceea, clădirea a fost achiziționată de Interlink Energy și vândută imediat la Flori Mob pentru 800.000 de euro.
Aşa arătau, în urmă cu câţiva ani, ruinele fostei fabrici din Bucecea.
Cum a ajuns fabrica într-o astfel de situație
Fabrica de zahăr nu a fost salvată de această tranzacție, ci din contră, a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi în Cehia. Dispariția ei a făcut ca satul Bucecea din județul Botoșani, prosper financiar în perioada comunismului, să ajungă un oraș sărac.
Primarul din Bucecea a cumpărat o parte din terenul respectiv. Este vorba despre 26 de hectare. El speră să revitalizeze zona și să transforme locul într-un parc industrial.
„Suprafaţa totală pe care am recuperat-o este de 26 de hectare. O parte am preluat-o prin executare silită din cauza neplăţii taxelor şi impozitelor datorate Consiliului Locala Bucecea de societatea respectivă, iar o parte am cumpărat-o. Suprafaţa respectivă dispune de utilităţi, respectiv de gaz metan, de apa curentă, energie electrică.
Pe o parte din acest teren am vrea să înfiinţăm prin Ministerul Dezvoltării Regionale un parc industrial. Am pus la dispozitia Consiliului Judeţean, un spaţiu de 8 hectare iar pe aproximativ 2-3 hectare vrem să-l lotizam şi să-l punem la dispoziţia familiilor tinere din localitatea Bucecea pentru ca aceştia să-şi construiască o locuinţă“, a spus oficialul român.