Fabrica de zahăr din Luduș a renăscut

În primăvara anului 2023, Tereos, o companie franceză, a luat decizia de a pune în vânzare fabrica de zahăr din Luduș. Fabrica fusese cumpărată în anul 2012. La doi ani de la achiziționare, în 2014, fabrica a început să înregistreze pierderi.

După discuții îndelungate, fabrica a fost preluată de către antreprenorii români Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, care sunt investitori în domeniul agroalimentar din România.

În decurs de doar un an, cei doi antreprenori au reușit să transforme fabrica de zahăr din Luduș într-o afacere de succes. În 2023, fabrica a avut un profit de 91 de milioane de lei.

Noua echipă de conducere a fabricii de zahăr a anunțat la începutul acestui an o colaborare extinsă cu peste 500 de fermieri. Aceștia provin din majoritatea județelor din regiunea Ardealului.

zahăr
SURSA FOTO: Dreamstime

Cantitatea de procesare se va tripla în 2024

Comparativ cu anul anterior, când fabrica procesase 25.000 de tone de sfeclă de zahăr, în 2024 se estimează că această cantitate va tripla. Ea va ajunge, astfel, la 65.000 de tone, depășind capacitatea actuală a unității cu 15%.

Mihaela Neagu, proprietara fabricii de procesare, a declarat că susține fermierii români, oferindu-le plăți în avans și sprijinindu-i în achiziționarea de inputuri necesare.

Ea spune că fabrica are un record în acest an. Mihaela Neagu se referă la semănarea unei suprafețe de 8.800 de hectare. Aceasta mai spune că sfecla de zahăr este plătită foarte bine de către Uniunea Europeană. Mai mult, fabricile din Europa o plătesc la fel de bine.

”Anul acesta avem un record al fabricii pentru că am semănat o suprafață de 8.800 de hectare. Fermierii și-au arătat deschiderea să cultive sfeclă de zahăr deoarece la nivel european ea încă este plătită bine, sfecla de zahăr.

Este o cultură subvenționată și foarte bine, dar și plătită foarte bine de către fabricile din Europa”, a declarat Mihaela Neagu.

Subvențiile acordate de către stat și Uniunea Europeană pentru cultivarea sfeclei de zahăr au influențat decizia agricultorilor din zonă.  Astfel, ei au decis să aloce suprafețe extinse pentru astfel de culturi în acest an. Un alt element important a fost și prețul convenite cu această fabrică.