O nouă fabrică în România. Va fi cea mai mare fabrică de pulberi din Europa
Apare o nouă fabrică în România. În contextul presiunilor externe, România se vede nevoită să își reînnoiască infrastructura unităților de producție din industria militară. Vechile fabrici care, altădată, se dedicau producției de muniție și de echipamente de luptă, sunt acum programate pentru modernizare sau extindere, urmând să-și reia activitatea.
Una dintre aceste unități este chiar fabrica de țevi pentru tunuri de la Reșița.
Pe de altă parte, în Victoria, din județul Brașov, se va ridica cea mai mare fabrică de pulberi de pe continent.
Se preconizează că suma de 400 de milioane de euro va fi direcționată către modernizarea fabricii de pulberi de la Victoria. Finanțarea acestui proiect va fi asigurată parțial de către Comisia Europeană. Implementarea investiției va fi realizată printr-o colaborare între Romarm și conglomeratul Rheinmetall, din Germania.
Rheinmetall a achiziționat deja o participație majoritară la uzina mecanică din Mediaș, specializată în producția de vehicule militare. Compania operează o unitate de service pentru tancurile Leopard în Satu Mare.
Fabrica de pulberi va deveni un impuls vital pentru dezvoltarea orașului Victoria. Echipele de specialiști din cadrul companiei germane producătoare de armament sunt deja prezente pe terenul platformei Pirochim. Ei efectuează o analiză tehnică esențială pentru investiție. Obiectivul lor este să evalueze dacă infrastructura și tehnologia existente sunt adecvate pentru noua fabrică de pulberi.
Ministrul Economiei consideră că această fabrică va fi esențială
În cadrul unei investigații prezentate în emisiunea „România, te iubesc!”, ministrul Economiei a subliniat importanța crucială a fabricii pentru securitatea națională. Potrivit lui, țara noastră se confruntă cu absența producției interne de pulberi.
România este nevoită să importe de la vecinii sârbi, care la rândul lor utilizează materie primă provenită din Federația Rusă.
„Avem un proiect astăzi depus împreună cu un partener german, cu compania Rheinmetall, pe ASAP, pe fonduri europene, pentru a avea fabrică de pulberi în România”, a precizat Radu Oprea, ministrul Economiei.
Întrebat cât de repede ar putea fi pusă în funcțiune fabrica, Radu Oprea a răspuns:
„Obligatoriu, da. Da. La Victoria a funcționat, 50 de ani, fabrica de pulberi Pirochim. Este în conservare din 2004, dar mai are 70 de angajați, care au grijă de instalații.
Pentru micul oraș de la poalele Făgărașului, fabrica de pulberi ar fi o gură de oxigen”, a adăugat Radu Oprea.
Camelia Bertea, primarul orașului Victoria, vede în noua fabrică o șansă uriașă pentru oraș.
„Se vor genera foarte multe locuri de muncă. Practic e șansa noastră, șansa unui oraș mic aflat pe o pantă descendentă”, este de părere Camelia Bertea, primarul orașului Victoria, potrivit ProTV.
La Reșița se vor produce obuze cu calibrul 152
Cererea de forță de muncă este în creștere în acest domeniu. În orașul Reșița, una dintre cele mai istorice uzine producătoare de tunuri din țară se pregătește să revină la activitate.
Fabrica va fabrica proiectile cu calibrul 152, în parteneriat cu o companie din Marea Britanie.
„Este un contract care se va derula într-o primă fază pe o perioadă de 6 luni care înseamnă investiții pe care noi va trebui să le facem în infrastructură. Contractul urmând pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de extindere”, a precizat Ionuș Chisăliță, director societate.
Fabrica nu a primit nicio comandă în ultimii 16 ani. În consecință, uzina a fost închisă și clădirea a fost supusă unui proces de conservare. În perioada pre-1989, însă, aici activau peste 2.000 de angajați.
Se caută în prezent 300 de persoane pentru a ocupa posturile vacante. O sumă de peste un milion de euro este necesară pentru repornirea liniilor de producție. Finanțarea va fi acoperită atât din sursele bugetului de stat, cât și din resursele interne ale companiei, obținute din închirierea unor proprietăți imobiliare.