Singura fabrică de compost pentru ciuperci din România, reintrodusă cu succes în circuitul economic
Fermierii nu vor mai fi nevoiți să importe din Ungaria materialul atât de necesar pentru cultura ciupercilor. Singura fabrică de compost pentru ciuperci din România se află în localitatea Axintele din județul Ialomița. Deși construcția exista, proiectul fusese abandonat. Aceasta intrase în faliment, însă în 2022, a fost cumpărată de un antreprenor din Călărași.
Cu investiții semnificative, fabrica a fost repusă în funcțiune și acum produce primul lot de compost pentru ciupercile Champignon. Puiu Ilisei utilizează exclusiv gunoi de grajd de la propria sa fermă de pui.
„Practic compostul folosește ca materie primă paie de grâu și gunoi de pasele de grași de pasăre. Paiele se înmoaie cu apă din lagune și se bagă balotul până ies toate bolile de aer din el, se ține aici nu foarte mult timp, după care se duce și începe amestecul între paie și gunoiul de grajd”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.
Prin intermediul unui utilaj, paiele și gunoiul sunt amestecate. Ulterior, sunt depozitate într-un buncăr și lăsate să fermenteze. Dintr-o încărcătură de 250 de tone de materie primă care poate fi procesată o dată, rezultă aproximativ 160 de tone de compost.
„Compostul pe care noi îl producem aici are trei faze de producție. Faza întâi care este decât o fază de pasteurizare, de fermentare. Faza a doua în care compostul se sterilizează complet și re însămânțează. Se poate vinde și așa, se poate vinde și faza a doua, dar nu este foarte bun pentru ciuperca, iar faza a treia compostul însămânțat se reîntoarce în tunelul de incubație și practic miceliu încolțește”, a mai spus antreprenorul.
Întregul proces poate dura circa 50 de zile, iar fermentația este una aerobă. Puiu Ilisei speră că materia primă produsă în fabrica sa, destinată cultivării ciupercilor, va încuraja românii să revină sau să dezvolte afaceri în acest sector.
„Pe acoperiș noi avem o întreagă instalație care preia temperatura, o duce la niște calculatoare în spate. În funcție de temperatura din compost, bag aer sau nu. Fermentația ajunge undeva la 80°. Noi vedem că avem acces la calculatoare, pe telefon. Așa vezi temperatura îi mai dai ventilație, îl mai răcești”, a adăugat el.
Producătorii de ciuperci din sudul țării au intrat în faliment
În ultimii ani, din cauza costurilor ridicate ale compostului importat, producătorii de ciuperci din sudul țării au ajuns în faliment. Fermierul își dorește să poată furniza materie primă la prețuri rezonabile pentru cei care doresc să înceapă o afacere în acest domeniu.
„Compostul adus din alte țări faza a treia vorbim aici și are un preț undeva la între 185 și 200 euro pe tonă acolo, fără transport, iar transportul mai este undeva la 1.500 euro pe 20-22 tone, cât încape într-un TIR estimativ. Așa va fi undeva sub 150 euro pe toană. Să sperăm că o să avem ciuperci ieftine, să nu mai importăm”, a afirmat Puiu Ilisei.
Fabrica se întinde pe o suprafață de 23.300 metri pătrați și a implicat o investiție de peste 840.000 de euro.
Cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa se construiește în România
Amintim că în comuna Făgețelu din județul Olt, România, se desfășoară construcția celei mai mari fabrici de procesare a lânii din Europa. Această investiție monumentală, deținută în întregime de capital românesc, își propune să fie inaugurată în vara acestui an, conform planurilor.
Acum un an, o poveste captivantă a început în comuna Făgețelu din județul Olt, când un grup de investitori români a obținut o sumă impresionantă de 182.059.200 de lei. Această finanțare a fost posibilă prin intermediul schemei de ajutor de stat instituită de Hotărârea de Guvern nr. 959/2022, beneficiind de sprijinul financiar al Ministerului Economiei. Mai multe puteți afla aici.