Tirul televiziunilor s-a stins brusc cand PSD-ul a castigat alegerile din 2000. In locul iuresului de pana atunci, televiziunile private au inceput sa difuzeze "tone" de stiri domestice: accidente auto, incendii, crime si alte futilitati ambalate profesionist in celofanul faptului divers. Producatorii TV au improvizat o explicatie (bombanita pe la colturi): romanii s-au saturat de politica, doresc fapte de viata, uitati-va ce ratinguri mari au stirile noastre!O asemenea explicatie este ipocrita,
Tirul televiziunilor s-a stins brusc cand PSD-ul a castigat alegerile din 2000. In locul iuresului de pana atunci, televiziunile private au inceput sa difuzeze „tone” de stiri domestice: accidente auto, incendii, crime si alte futilitati ambalate profesionist in celofanul faptului divers. Producatorii TV au improvizat o explicatie (bombanita pe la colturi): romanii s-au saturat de politica, doresc fapte de viata, uitati-va ce ratinguri mari au stirile noastre!
O asemenea explicatie este ipocrita, atata timp cat numarul de stiri critice la adresa membrilor Guvernului si PSD-ului a scazut simtitor si, in prezent, este un „eveniment” cand o stire sau un talk-show pune intr-o lumina proasta vreun membru al partidului de guvernamant. Nu avem nici o dovada clara a unui pact de neagresiune semnat intre conducerile posturilor TV si PSD. (In fond, este o naivitate sa credem ca ar exista un astfel de document.) Dar este usor de intuit, uitandu-ne la datoriile acumulate de principalele posturi TV la bugetul de stat, ca televiziunile par sa fie supuse unui santaj care, pe limba lui Miki spaga, s-ar transcrie astfel: „Ciocu mic, baieti, altfel va trimitem portareii sa va execute!”
In acest context, principalele programe de stiri livreaza zilnic, pe langa „creieri pe pereti si pe soselele patriei”, imagini pozitive cu membrii Guvernului si ai partidului conducator. Este de-a dreptul penibila grija televiziunilor de a nu deranja Puterea. Timiditatea editorilor de stiri TV (au si ei o leafa, copii de crescut, rate la masini!) nu poate fi explicata decat prin santajul invocat mai sus, fiti cuminti ca va execut! De pilda, nici un reporter TV n-a avut curajul sa-l intrebe pe Miron Mitrea cum de sase milioane de dolari, bani ai unor societati din subordinea Ministerului Transporturilor, au intrat in conturile unei, ce amara comedie!, televiziuni. (Vezi Capital – 2002). Nici o televiziune n-a luat-o la intrebari pe Rodica Stanoiu despre casa pe care a vandut-o pe o suma fabuloasa Societatii Nationale Petrom.(Vezi Academia Catavencu – 2002). Mult mai importante pentru televiziuni sunt, desigur, stirile despre crimele pasionale de pe cuprinsul patriei.
Spre deosebire de un producator de suruburi plin de datorii, care poate prinde reesalonari prin interventii politice sau din ratiuni de protectie sociala, televiziunile private sunt fabrici care furnizeaza cel mai pretios serviciu pentru actuala Putere: lustruirea imaginii. Asa incat, televiziunile inglodate in datorii vor fi condamnate sa ramana niste lustragii ai imaginii PSD.