Problema este serioasa si in serios par sa o fi luat si actionarii Sicomed, martea trecuta. „Daca nu facem rost de bani pentru investitii, societatea ar putea fi obligata sa-si inchida o mare parte din capacitatile de productie, in 2001”, avertiza conducerea executiva la recenta AGA.
Este posibil ca, in dorinta de a forta mana actionarilor pentru a aproba o noua emisiune de actiuni in valoare de peste 12 milioane dolari, directorii de la Sicomed sa fi exagerat putin. In fapt, este greu de crezut ca Guvernul va inchide, conform unei ordonante guvernamentale din 1995 si a unei HG din 1996, pana la 31 decembrie 2000 acele fabrici care nu vor primi certificatele pentru standardele GMP. Statul este cel mai vinovat ca, pana acum, companiile farmaceutice romanesti n-au reusit sa se modernizeze, in ciuda faptului ca acest domeniu este unul dintre cele mai profitabile nu doar in Romania, ci peste tot in lume. Multa vreme companiile romanesti din industria de medicamente au trebuit sa-si vanda produsele la preturi de protectie sociala, si nici acum piata medicamentelor nu este complet liberalizata.
Dar chiar si fara o prevedere administrativa, companiile farmaceutice sunt in mare nevoie de investitii. Piata romaneasca de medicamente a devenit din ce in ce mai stramta, iar competitorii tot mai multi. Cele trei mari companii privatizate sau in curs de privatizare, Sicomed, Antibiotice si Terapia, au pierdut in fiecare an din cota de piata, in favoarea companiilor straine. De asemenea, acestea sunt constiente ca nu vor putea supravietui pe termen lung fara exporturi, iar din anul 2000 nici un produs farmaceutic nu va mai putea fi exportat fara ca societatea sa beneficieze de certificatul GMP, eliberat de Agentia Nationala a Medicamentului.
Nevoia te-nvata, insa: societatile farmaceutice sunt primele care apeleaza la metode de finantare noi, precum emisiunea de actiuni si plasarea lor pe piata de capital. Terapia deruleaza in aceste zile o oferta publica directa pentru 9 milioane de actiuni ramase nesubscrise de catre actionari la o recenta majorare de capital, iar Sicomed isi va dubla capitlalul social in urma unei emisiuni de 90 milioane de actiuni, cea mai mare parte dintre acestea urmand a fi plasate tot printr-o oferta publica prin BVB.
Controlul
este cedat scump
Emiterea de actiuni noi este o problema delicata. In urma plasamentului pot avea loc schimbari importante in structura actionariatului. Astfel de considerente erau cat pe ce sa impiedece majorarea de capital la Sicomed si i-au determinat pe actionarii principali de la Terapia sa puna un pret pe actiune greu de acceptat de investitori.
Motivul pentru care cei doi producatori de medicamente au iesit cu o oferta de actiuni pe piata este destul de diferit si determinat de stadiul pentru implementarea standardelor GMP. Terapia este cu mult mai avansata decat Sicomed in privinta tehnologiei la standarde GMP. Explicabil: Terapia, datorita exporturilor sale, a fost mult mai putin afectata de politica statului de inghetare a preturilor medicamentelor, a beneficiat de valuta pentru investitii si a fost privatizata integral mai repede. In plus, actionarii sai principali, asociatia salariatilor si societatea bucuresteana de import-export Romferchim si-au asumat o serie de investitii prin contractul semnat cu FPS, realizate aproape in totalitate. „Suntem cu sase ani inaintea Sicomed in privinta tehnologiilor, datorita investitiilor de peste 40 milioane dolari facute de noi incepand cu 1993”, spune Iuliu Osian, directorul general de la Terapia.
Pretul din oferta publica, de 8.000 lei/ actiune, este cu toate acestea greu de justificat de Terapia si multe fonduri de investitii il considera chiar prohibitiv. „Cine sa dea atatia bani cand poate cumpara mult mai ieftin de pe piata”, spune managerul unui fond strain. Argumentul celor de la Terapia este ca cine doreste sa cumpere pachet mare de actiuni trebuie sa plateasca mai mult, findca nu o poate face prin piata din cauza lichiditatii scazute a acestor titluri.
Este, insa, chiar foarte probabil ca actionarii principali de la Terapia sa nu-si doreasca deloc ca oferta publica sa se incheie cu succes, chiar daca directorul Osian sustine ca are nevoie de acesti bani. De fapt, cele 10 milioane de actiuni n-au fost subscrise la un pret de 2.000 lei/actiune de cei care aveau drept de preemtiune la o majorare de capital anterioara ofertei publice.
Alternativa oferita acum de Sicomed ar putea determina ca acei investitori de portofoliu interesati de industria farmaceutica romaneasca sa-si intoarca privirile dinspre Terapia, in ciuda imaginii sale mai bune pe piata de capital (sifonata totusi de modul discriminatoriu in care aceasta a facut recenta majorare de capital).
Sicomed a aparut tarziu in atentia investitorilor. Cand Antibiotice si Terapia erau deja considerate vedete ale bursei de valori, cotate la Categoria I, Sicomed nu era tranzactionata nici macar pe RASDAQ, desi 60% din capitalul sau social se afla in mana cuponarilor din PPM. Abia in iulie 1998, dupa ce FPS a vandut prin oferta publica 30% din Sicomed, compania bucuresteana a fost admisa la Bursa, dar la Categoria a II-a. Dar, utilajele invechite ale acesteia, lipsa aproape totala a exportului, prezenta inca a FPS printre actionari (cu 15%) si caderea pietei de capital n-au facut din Sicomed un magnet pentru investitori. Singurul fond strain de investitii care a achizitionat un pachet semnificativ aici a fost Broadhurst Investments.
De scurt timp insa, Sicomed apare intr-o lumina mai buna. Desi a mai pierdut din piata, societatea a reusit sa se mentina numarul 1 printre producatorii de medicamente, in special datorita produselor sale ieftine si bine cunoscute consumatorului roman. In 1998, Sicomed a reusit sa obtina si cel mai mare profit intre cele trei societati din domeniu listate la Bursa.
De rezultatele sale n-a reusit sa se bucure prea mult Sicomed. In ciuda nevoii urgente de finantare a investitiilor, actionarii sai i-au inghitit o mare parte din profit sub forma dividendelor. Totusi, recenta decizie de majorare a copitalului spala oarecum pacatele actionariatului. Cele 90 milioane de actiuni pe care Sicomed le va emite la un pret de 2.500 lei/pe actiune vor aduce, se spera, aproximativ 14 milioane dolari in conturile companiei.
CAIB Securities, societate care a castigat licitatia pentru intermedierea ofertei publice (dupa ce actionarii isi vor fi exercitat dreptul de preemtiune), mizeaza pe cateva fonduri de investitii straine care vor sa plateasca 2.500 lei pe actiune si de asemenea Broadhurst este interesat se pare sa-si mareasca cota sa de capital.
Faptul ca FPS va disparea in aceasta vara de pe lista actionarilor va fi inca un punct castigat de Sicomed, care va ajunge aproape in totalitate pe mana unor investitori financiari. Acest lucru ii va aduce Sicomed un avantaj fata de Terapia, unde PAS si Romferchim, de cele mai multe ori, au impus decizii greu de inghitit de fondurile de investitii ce au cumparat actiuni la societatea clujeana. In plus, este foarte probabil ca, o data ce fondurile de investitii vor prelua in totalitate controlul Sicomed, sa fie adus si management strain, precum in cazul Policolor.
Start ratat de Antibiotice
Doar Antibiotice pare sa fi ratat momentul schimbarilor. Societatea are nevoie de aproximativ 26 milioane dolari pentru a ajunge intr-o perioada de doi-trei ani la standarde GMP, si fara suportul unor actionari puternici are putine sanse sa ajunga in posesia lor. Marea problema la Antibiotice este actionarul sau majoritar FPS, care detine 52% din societate.
FPS a amanat privatizarea, refuzand mai multe oferte, inclusiv cea a fondului SociA