Conform raportului, în 2008 Uniunea Europeană avea nu mai puțin de 81 de milioane de cetățeni amenințați de sărăcie, adică 17% din populația totală a UE. Statele care generează cei mai mulți săraci sunt Letonia (26%), România (23%) și Bulgaria (12%).
Statele europene care înregistrează cea mai redusă rată a sărăciei sunt Cehia (8%), Olanda și Slovacia (câte 11% fiecare).
Studiul a luat în calcul o serie de norme de sărăcie precum lipsa unor condiții de trai (deținerea unui TV color, a unui telefon sau a unei mașini de spălat, rezistența la unele cheltuieli neprevăzute sau consumul de carne sau pește odată la două zile), precum și conviețuirea într-o familie în care există activitatea plătită are intensitate scăzută.
Astfel, România are mai mult de 9 milioane de oameni (peste 44%) care îndeplinesc cel puțin un criteriu de sărăcie și 521.000 de cetățeni care îndeplinesc toate criteriile.
32,9% dintre români, adică peste 7 milioane de persoane, au fost lipsite de condiții materiale adecvate, se arată în studiu, la acest capitol fiind depășiți doar de bulgari. Pentru a vedea întreg studiul, click aici