Compania germană Biogas Nord a primit o comandă pentru construirea unei centrale electrice pe bază de biogaz în apropiere de Oradea, în valoare de 3,5 milioane de euro.

Biogas Nord este o companie germană independentă de inginerie şi construcţii, cu sediul în Bielefeld, specializată în construirea de centrale de biogaz care funcţionează pe bază de deşeuri industriale, menajere sau de la fermele de animale. Aceste centrale produc simultan energie electrică şi termică. Centrala va avea o putere nominală de 2,8 megawaţi şi, de asemenea, va funcţiona în tandem cu un centru de producţie de biodiesel, aflat deocamdată în stadiul de proiect. Astfel, deşeurile rezultate din procesul de producţie de biodiesel, precum resturile de rapiţă şi glicerina, vor fi folosite ca materie primă pentru producerea de energie termică şi electrică prin arderea biogazului produs. Reciproc, căldura produsă la centrala de biogaz va fi utilizată de fabrica de biodiesel.

Acest proiect marchează intrarea firmei pe piaţa românească. Biogas Nord a fost listată la Bursa de la Frankfurt pe 14 decembrie 2006 şi a raportat pentru anul trecut venituri din vânzări în valoare de 28,6 milioane de euro – de aproape două ori mai mari decât în 2005 – şi un profit net de 800.000 de euro.

Conform declaraţiilor conducerii companiei, amplasarea centralei în apropierea graniţei cu Ungaria ar putea atrage interesul şi investitorilor maghiari. Biogas Nord realizează aproape 90% din vânzări în Germania şi doar 10% în afara ţării.