Vechii acționari ai Facebook au profitat din plin de pe urma IPO, majorând pe rând pachetul scos la vânzare, precum și prețul de vânzare. Dacă la un moment dat se vorbea de un IPO de 5 miliarde dolari, primele date oficiale au arătat că Facebook vrea să atragă din piață circa 10 miliarde dolari.
Oferta se baza pe vânzarea a 337 milioane acțiuni la un preț cuprins între 28 dolari și 35 dolari, în total peste 10 miliarde dolari la prețul mediu. Pe fondul cererii uriașe, compania a majorat mai întâi intervalul de preț, la 34 dolari-38 dolari, apoi a suplimentat și pachetul scos la vânzare, cu 25%, până la 421 milioane acțiuni. Astfel, valoarea IPO a ajuns 16 miliarde dolari, cu 60% peste prima valoare anunțată oficial.
Cu acțiunile vândute la prețul maxim al intervalului, de 38 dolari, Mark Zuckerberg, CEO Facebook, a devenit mai bogat chiar decât fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin. Astfel, IPO Facebook i-a crescut averea lui Zuckerberg la 19,1 miliarde dolari, cu puțin peste cea a lui Page, de 19 miliarde dolari, și cea a lui Brin, 18,9 miliarde dolari.
Și ceilalți trei co-fondatori s-au văzut cu o avere impresionantă, dar printre câștigători s-au numărat și cel mai bogat om din Rusia, Alisher Usmanov, precum și membri U2 în frunte cu solistul Bono și mulți alții.
Usmanov este acționarul principal al DST Global (80% din capital), fond de investiții care a intrat de timpuriu în acționariatul Facebook. Astfel, participația lui Usmanov în cadrul Facebook a fost evaluată de IPO la 2,6 miliarde dolari, din cele 3,25 miliarde cât reveneau DST Global. Averea lui Usmanov a ajuns acum la 18,1 miliarde dolari. Usmanov este proprietarul grupului Metalloinvest şi acţionar la clubului Arsenal Londra și, datorită IPO-ului Facebook, el l-a depăşit pe Vladimir Lisin, care a deţinut prima poziţie în 2010 şi 2011.
Debut decepționant pe Wall Street
Un volum atât de mare de acțiuni, vândute la un preț atât de ridicat, a creat o presiune uriașă în prima zi de tranzacționare pe Wall Street, chiar dacă foarte mulți nu prinseseră acțiuni în cadrul IPO sau nu au putut cumpăra suficient.
Dacă acțiunile Facebook au deschis în urcare cu 11% pe Nasdaq, la 42,05 dolari, un ordin uriaș lansat în piață aproape că a blocat tranzacțiile, iar avansul din debut s-a topit imediat, acțiunile coborând până la 38 dolari, adică exact prețul din IPO. Ulterior, pe parcursul ședinței ele au revenit pe creștere, de 5-10%, dar finalul le-a găsit îngenunchiate de presiunea la vânzare.
Acțiunile Facebook s-au tranzacționat în ultimele minute din prima ședință pe Wall Street în apropierea prețului de 38 dolari și au închis cu un avans de sub 1%, mai exact la 38,23 dolari, în urcare cu 0,61%. În total s-au tranzacționat 580 milioane acțiuni, cu 37% mai multe decât volumul vândut în cadrul IPO.
Astfel, listarea Facebook s-a dovedit un eșec prin prisma primei zile de tranzacționare, comparativ cu așteptările ridicate ale pieței, care indicau o creștere de peste 50%. Nu numai că aceste așteptări uriașe nu s-au materializat, dar dezamăgirea celor care au cumpărat în cadrul IPO este cu atât mai mare că ei nu văd nici un avantaj din intrarea la tranzacționare pe Nasdaq.
Anumiți investitori sunt îngrijorați privind prețul din IPO, deoarece la acest nivel Facebook este evaluată la de 100 de ori câștigurile, în vreme ce Apple la de 14 ori, iar Google la de 19 ori, ceea ce face din Facebook un pariu riscant.