Web3 este etichetat deja ca ”salvatorul internetului”, o nouă paradigmă, viitorul rețelelor și o revoluție digitală. Pentru susținătorii săi, acest standard de internet deschis promite să îndrepte toate greșelile sinonime cu Web2, de la tot ce înseamnă cenzură și până la partajarea opacă a datelor.
Facebook are zilele numărate! Care sunt principalii rivali
Giganții rețelelor sociale precum Facebook (META) și Twitter se confruntă cu forța perturbatoare a alternativelor bazate pe blockchain. Rivalii web3 promit să ofere utilizatorilor dreptul de proprietate asupra conținutului lor, să sporească confidențialitatea datelor și chiar să stimuleze utilizarea prin intermediul plăților cripto pentru fiecare postare sau comentariu.
Yahoo Finance aruncă o privire asupra celor cinci viitori rivali ai platformelor centralizate de social media.
1. Niche nu colectează date, nici nu vinde publicitate
Niche se etichetează drept platformă social media Web3 fără anunțuri, descentralizată. Este formată din comunități deținute de utilizatori în care membrii pot deține și vinde propriul conținut, inclusiv NFT-uri.
Blockchain-ul a fost co-fondat de Zaven Nahapetyan, fost manager de inginerie la Facebook.
Celălalt co-fondator al Niche este Christopher Gulczynski, creator aplicației de întâlniri Bumble (BMBL).
Unul dintre aspectele unice ale Niche, în comparație cu Facebook sau Instagram, este acela că utilizatorii se înscriu ca ”membri ai unui club”, sub forma unui token nefungibil (NFT).
Nahapetyan a declarat pentru Yahoo Finance: „Niche reorganizează rețelele sociale în cluburi bazate pe interese, deținute de membrii săi. Spre deosebire de aproape toate celelalte platforme sociale, Niche nu colectează date, nici nu vinde publicitate”.
Deoarece Niche este construită pe platforma NEAR blockchain, nu deține niciun conținut.
Facebook, Instagram și alte platforme sociale câștigă miliarde de dolari din venituri din publicitate.
”Cu Niche, membrii săi vor putea, în sfârșit, să nu-și mai dea veniturile marilor companii de tehnologie și vor începe să aibă profituri”, spune el.
2. Authencity, o platformă fără cenzură
Authencity este o nouă platformă de socializare web3, fondată de creatorul Somnium Space, Artur Sychov. El descrie proiectul drept „o platformă de socializare fără cenzură”. Platforma web3, recent lansată, a fost activă în ultima săptămână. Până acum, au fost postate aproape 3.000 de mesaje. Utilizatorii noii platforme de socializare pot câștiga jetoane AUTH pentru mesajele pe care le postează.
„A venit timpul să scăpăm de cenzori și să permitem oamenilor să se exprime liber și, în același timp, să poată valorifica, în mod corect și transparent, propria activitate online”, explică el.
3. Peepeth, o alternativă descentralizată
Peepeth este un site de socializare gratuit, alimentat de blockchain-ul Ethereum (ETH-USD), fondat de dezvoltatorul Bevan Barton în noiembrie 2017. Spre deosebire de Twitter, care este centralizat și și-a câștigat reputația de filtrare și cenzurare a conturilor, Peepeth este o alternativă descentralizată, ceea ce înseamnă că nicio companie sau guvern nu controlează datele utilizatorilor.
Utilizatorii pot câștiga Bitcoin prin crearea de conținut util.
4. Steemit
Funcționează în același mod ca și Peepeth. Este, de asemenea, un site gratuit de blogging și social media bazat pe blockchain. Site-ul are peste un milion de utilizatori înregistrați. Aceștia pot câștiga criptomonede pentru publicarea și curățarea conținutului.
5. Hive Blog
Hive Blog a fost relansat de Justin Sun în martie 2020 și folosește în mod special Hive ca simbol al monedei de bază. Prin utilizarea aplicației, utilizatorii obțin simbolul Hive prin votul pozitiv al conținutului.