Cunoscutele platforme Facebook și Instagram riscă să nu mai fie valabile pentru utilizatorii din Europa, potrivit unei decizii a comisiei pentru protecția datelor din Irlanda.
Anunțul momentului pentru cei care folosesc Facebook! Platforma riscă să fie complet interzisă
Un proiect de decizie al autorităților de reglementare irlandeze a amenințat joi că va împiedica Facebook și Instagram să transfere date despre utilizatorii din Uniunea Europeană în Statele Unite, aceasta fiind cea mai recentă rundă dintr-o dispută de ani de zile privind protejarea datelor cetățenilor europeni împotriva spionajului american.
Ordinul Comisiei pentru protecția datelor din Irlanda provine dintr-o decizie judecătorească potrivit căreia datele utilizatorilor Facebook și Instagram din Europa nu pot fi mutate în Statele Unite deoarece serviciile fac obiectul legilor americane care permit agențiilor de supraveghere să aibă acces la anumite informații despre utilizatorii internaționali.
Decizia, raportată pentru prima dată de Politico, sporește presiunea asupra negociatorilor americani și europeni pentru a finaliza un acord, anunțat pentru prima dată în martie, pentru a permite întreprinderilor să continue să transfere informații digitale peste Atlantic. Meta, care deține Facebook și Instagram, a declarat că ar putea fi nevoită să închidă serviciile în Europa dacă nu poate transporta datele cu ușurință.
Meta s-a aflat în centrul dezbaterii deoarece a fost subiectul unui proces care a dus la o decizie din 2020 a Curții Europene de Justiție, cea mai înaltă instanță din Uniunea Europeană, care a anulat un important pact de partajare a datelor între Uniunea Europeană și Statele Unite. Curtea a declarat că acordul, cunoscut sub numele de Privacy Shield, era ilegal din cauza lipsei de protecție a vieții private împotriva spionajului american.
Decizia a fost un exemplu al modului în care guvernele din întreaga lume stabilesc din ce în ce mai multe reguli și standarde care să reglementeze modul în care datele pot circula în întreaga lume.
O pană de curent pentru Facebook și Instagram în Europa este considerată puțin probabilă
Autoritățile de reglementare în materie de protecție a datelor din alte țări ale Uniunii Europene au la dispoziție o lună pentru a-și exprima obiecțiile față de ordinul Irlandei. Meta poate, de asemenea, să facă apel la hotărâre în instanță. Proiectul de ordin prezentat joi se aplică doar Facebook și Instagram, nu și altor servicii Meta, precum WhatsApp.
Casa Albă a încercat să ajungă la un acord pentru a menține datele în mișcare. Fără un acord, operațiunile a mii de întreprinderi, nu doar ale firmelor de internet precum Meta, ar fi puse sub semnul întrebării.
În martie, președintele Biden a anunțat un acord preliminar cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, dar cele două părți nu au ajuns la un acord final.
De la decizia instanței din 2020, Meta și zeci de alte întreprinderi au folosit un mecanism juridic cunoscut sub numele de „clauze contractuale standard” pentru a menține datele în circulație.
Mecanismul nu este suficient
În proiectul de ordin prezentat joi de autoritățile irlandeze se spune că acest mecanism nu este suficient pentru a respecta hotărârea Curții Europene de Justiție. Decizia s-a concentrat doar asupra Meta de data aceasta, deoarece compania făcea deja obiectul unei investigații privind practicile sale de colectare a datelor în Irlanda.
Irlanda este responsabilă de reglementarea practicilor Meta în materie de date în Europa, deoarece sediul central al companiei din UE se află la Dublin.
Meta a declarat că este încrezătoare că se va ajunge la un acord care va preveni orice întrerupere a serviciilor sale.
„Acest proiect de decizie, care face obiectul revizuirii de către autoritățile europene de protecție a datelor, se referă la un conflict între legislația UE și cea a SUA, care este în curs de soluționare”, a precizat Meta într-un comunicat. „Salutăm acordul dintre U.E. și SUA pentru un nou cadru juridic care va permite continuarea transferului de date peste granițe și ne așteptăm ca acest cadru să ne permită să menținem familiile, comunitățile și economiile conectate”, scrie The New York Times.