Facebook a examinat joi o potenţială scurgere de date personale provenind de la 267 de milioane de utilizatori, dezvăluită de un cercetător în securitate online, care le-a găsit publicate de hackeri pe mai multe forumuri, informează AFP.
„Suntem pe cale să analizăm această problemă, dar credem că este vorba despre informaţii obţinute înainte de schimbările efectuate în ultimii ani pentru a proteja mai bine datele personale ale utilizatorilor”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Facebook, potrivit agerpres.ro
Despre ce date personale este vorba
Potrivit cercetătorului Bob Diachenko şi a site-ului Comparitech, datele de identificare, numerele de telefon şi numele celor 267 de milioane de utilizatori, în principal americani, erau disponibile în mod liber pe „dark web” şi ar putea fi utilizate în vaste operaţiuni de spam şi de phishing.
Baza de date, publicată online pe un forum de hackeri în urmă cu o săptămână, nu mai era accesibilă joi, în urma unei alerte lansate de Bob Diachenko, potrivit Comparitech.
Cercetătorul crede că acele date au fost sustrase de „infractori din Vietnam”, graţie unui sistem de roboţi automatizaţi care copiază toate datele la care reuşesc să obţină acces.
În septembrie, numerele de telefon asociate cu peste 400 de milioane de conturi de Facebook au fost stocate online, la îndemâna oricărei utilizări răuvoitoare, potrivit site-ului american TechCrunch.
Facebook a confirmat parţial acea informaţie, asigurând că, potrivit verificărilor sale, numărul conturilor vizate reprezenta doar jumătate din totalul celor 419 milioane de conturi evocate.
„Phishing ” și „Dark Web”
Termenul de „Phishing” face referință la o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții.
Dark web-ul sau Web-ul întunecat este conținutul online care există pe rețelele darknet, reţele care se suprapun peste Internetul public, dar care necesită software specific, anumite configurații sau o autorizație de acces. Dark web-ul nu este indexat de motoarele de căutare. De multe ori, termenul de „deep web” este folosit greșit pentru a face referire la Dark Web