Studentpenet.ro are în prezent foar 650 de membri și există din 2009, dar de-abia din martie anul acesta are facilități pentru studenții din București, Iași, Timișoara, Cluj Napoca, Craiova și Galați.
Site-ul contine știri despre comunitatea studențească, iar utilizatorii pot posta fotografii, informații personale, videoclipuri, cursuri prin platforma “Scribd” și comentarii.
Există chiar si o varianta originala a “like-ului” prezent pe Facebook. În loc de „like”, studenții se pot aprecia între ei dându-și câte un „5”.
Creatorul site-ului justifică: „De ce am ales noi 5 în loc de Like? Pentru că noi nu suntem Facebook! Noi suntem studenți romani în România și pentru noi un 5 la examen valorează uneori cât un milion de euro!”..

Alte clone românești de Facebook

Atrași de succesul lui Mark Zuckerberg, unii românii pricepuți la programare au creat câteva copii ale celebrei rețele de socializare Facebook.
Site-urile nu se bucură nici pe departe de același succes, ba chiar cele mai multe sunt lăsate „în paragină” de creatorii lor și sunt invadate de continut nedecvat.
De pildă, pe retauasociala.ro, sunt conturi de dame de companie și escorte. Unele link-uri sunt inactive, grafica lasă de dorit, iar membrii sunt ca număr sub 150.
Un alt proiect care se anunța a fi de succes, socializeaza.ro, a murit pe parcurs. Site-ul urma să fie o copie a rețelei de socializare „iwiw” din Ungaria.
Încă o rețea mult anunțată, qzone.ro, este acum un simplu site de anunțuri.
O excepție pare a fi cirip.ro, o platformă care arată destul de bine și a reușit să strângă în jur de 400 de „ciripitori” activi. Ar mai fi likeu.ro și sibir.ro, însă grafica lor este stridentă și seamănă mai mult cu site-uri de dating.
Chiar dacă nu au atât de mult succes, toate aceste site-uri au bannere pe ele, ceea ce înseamnă că proprietarii lor câștigă bani de pe urma click-urilor înregistrate pe pagină.
Creatorii români de site-uri par că se mulțumesc cu puțin și sunt departe de a crea o rețea socială care să atragă utilizatorii români de internet, ca să nu mai vobim de cei internaționali.