Meta își extinde programul de verificare a faptelor în România

Concret, atunci când un verificator al faptelor evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o prezintă mai jos în News Feed, ceea ce reduce în mod semnificativ distribuția acesteia. Procedând așa, limităm răspândirea informației false și reducem numărul de oameni care o pot vedea. Mai mult decât atât, paginilor și domeniilor care distribuie în mod repetat știri false li se va reduce posibilitatea de a distribui conținut și li se va elimina capacitatea de monetizare și promovare. În plus, atunci când o postare ajunge să fie marcată ca fiind falsă, Facebook avertizează persoanele care o vizualizează sau încearcă să o distribuie. Verificatorii nu elimină conturile sau paginile de pe Facebook sau Instagram.

“Suntem încântați că Factual este partenerul nostru de verificare a faptelor în România. Extinderea programului nostru este o realizare importantă, atât în lupta împotriva informațiilor false, cât și  în ajutorul oferit românilor, astfel încât aceștia să utilizeze în siguranță platformele noastre.” – Jacob Turowski, Head of Public Policy, CEE.

„Lucrăm în mod constant la modalități prin care încercăm să stopăm răspândirea dezinformării pe platforma noastră. Pentru a face și mai bine acest lucru, înțelegem cât de valoros este un parteneriat cu experții locali. Ne bucurăm să începem colaborarea cu Factual și le urăm bun venit în programul nostru global.” – Sophie Eyears, Strategic Partner Development Manager, News Integrity la Meta.

Programul este în conformitate cu politica Meta

Acest program este în conformitate cu politica familiei Meta pentru îmbunătățirea calității și autenticității postărilor din News Feed, ce vizează trei direcții de acțiune: eliminarea de pe Facebook a conturilor și a conținutului care încalcă Standardele Comunității sau politicile publicitare; reducerea distribuirii de știri false și conținut inadecvat, cum ar fi clickbait, precum și informarea utilizatorilor prin furnizarea de informații suplimentare legate de postările pe care aceștia le văd.

“În contextul unui război fizic la granițele țării noastre și al unui război virtual ce are loc în spațiul nostru online, considerăm că trebuie să facem mai mult pentru a oferi utilizatorilor platformelor de social media, foarte populare din România, o verificare independentă a informațiilor. Ne bucurăm să ne alăturăm altor colegi ai IFCN într-un asemenea efort.” – Elena Calistru, președinte Funky Citizens și editor la Factual.ro.

Factual va începe verificarea faptelor pe Facebook și Instagram în zilele următoare. În România, acesta este al 2-lea partener de verificare a faptelor, după parteneriatul cu AFP. La ora actuală, lucrăm cu peste 80 de parteneri de verificare a faptelor în peste 60 de limbi la nivel global și investim în modalități de extindere a acestor eforturi.