Cu o zi înainte, preşedintele american Donald Trump a reluat şi amplificat în dezbaterea televizată în direct cu contracandidatul său democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden, afirmaţiile că alegerile din 3 noiembrie vor fi ‘falsificate’. Trump a criticat în special votarea prin corespondenţă, menţionând mai multe incidente minore, fără legătură, ca argumente că au început deja fraude electorale pe scară largă.

Facebook a avut parte de critici

Facebook a fost criticată pentru refuzul de a verifica mai extins veridicitatea informaţiilor din reclamele politice şi pentru dezinformările larg răspândite în mod natural.

Invocând reglementările privind discursul de incitare la ură, reţeaua a eliminat miercuri reclame electorale ale lui Trump care sugerau că imigranţii ar putea reprezenta o sursă semnificativă de infecţii cu coronavirus.

Noile interdicţii referitoare la reclamele electorale includ şi materialele care ‘prezintă participarea la vot sau la recensământ ca inutile/lipsite de sens’ sau care ‘consideră nelegitime orice metode sau proceduri legale de votare sau înregistrare a voturilor (…) ca ilegale, inerent frauduloase sau viciate’.

De asemenea, Facebook a menţionat reclame care consideră că alegerile sunt marcate de fraude sau viciate din cauză că rezultatul este neconcludent în ziua alegerilor sau fiindcă se numără în continuare buletinele de vot primite ulterior.

Au fost interzise mișcări sociale militarizate și QAnon

Compania a anunţat că până în 29 septembrie a interzis pe platforma Facebook reclame care ‘apreciază, sprijină sau reprezintă mişcări sociale militarizate şi QAnon’. Membrii mişcării QAnon împărtăşesc o serie de convingeri bazate pe articole anonime publicate online de ‘Q’, are pretinde că deţine informaţii din interior privind administraţia Trump.

Începând de miercuri, Facebook va direcţiona utilizatorii care caută anumite hashtag-uri (etichete online) către resurse credibile privind siguranţa copiilor. Susţinătorii QAnon utilizează tot mai frecvent hashtag-uri cum ar fi #savethechildren (salvaţi copiii) pentru a recruta noi membri, a arătat compania media într-un articol de blog.