Facebook va lansa vineri în Marea Britanie un program de pregătire şi finanţare a organizaţiilor locale pentru a combate materialele online extremiste, în contextul în care companiile din domeniul internetului încearcă să elimine de pe platformele lor discursurile care incită la ură şi conţinuturile violente, informează Reuters.
Compania Facebook, care a anunţat săptămâna trecută noile măsuri pe care le va implementa pentru a elimina de pe site-ul reţelei sale de socializare conţinuturile extremiste şi pe cele asociate terorismului, va lansa un nou program, vineri, în Marea Britanie – Online Civil Courage Initiative – au transmis reprezentanţii firmei americane.
Noul program va pregăti organizaţii nonguvernamentale, ajutându-le să monitorizeze şi să reacţioneze la conţinuturi extremiste, şi va crea un "birou de sprijin" pentru ca aceste ONG-uri să comunice în mod direct cu Facebook. "Nu există loc pentru ură şi violenţă pe Facebook", a spus Sheryl Sandberg, COO-ul Facebook. "Folosim tehnologii diverse, precum inteligenţa artificială (AI), pentru a găsi şi a elimina propaganda teroristă şi avem echipe de experţi în contraterorism şi revizori în lumea întreagă care lucrează pentru ca acele conţinuturi extremiste să nu ajungă pe platforma noastră", a adăugat ea.
În urma recentelor atacuri comise la Londra şi Manchester, Guvernul britanic a criticat tot mai dur companiile din domeniul internetului care îşi au sediile generale în Silicon Valley pentru faptul că nu acţionează suficient de repede pentru a elimina propaganda online extremistă şi pentru faptul că găzduiesc pe platformele lor "locuri sigure" în care pot prolifera ideologii extremiste.
Facebook, Google şi Twitter au răspuns la aceste critici spunând că au făcut investiţii masive şi au angajat mii de oameni în ultimii doi ani pentru a elimina de pe site-urile lor discursurile care incită la ură şi conţinuturile violente. Analiştii în securitatea online afirmă că aceste eforturi au redus considerabil frecvenţa de folosire a platformelor menţionate de către serviciile de recrutare ale jihadiştilor, deşi este nevoie ca acţiunile demarate de Facebook, Google şi Twitter să continue şi în perioada următoare. Prim-ministrul britanic Theresa May s-a folosit de opinia publică din Marea Britanie pentru a forţa giganţii americani ai internetului să colaboreze mai strâns cu guvernul ei, în loc să propună noi legi şi politici pentru a asigura un control mai strict asupra internetului.
La începutul acestei săptămâni, Theresa May i-a îndemnat pe liderii ţărilor din Uniunea Europeană, în cadrul unei întruniri ce a avut loc la Bruxelles, să i se alăture în eforturile demarate de autorităţile britanice pentru a pune o presiune şi mai accentuată asupra companiilor din domeniul tehnologiei cu scopul de "a scăpa de materialele extremiste de pe internet care sunt publicate în toate limbile noastre". Premierul britanic a cerut companiilor din domeniul internetului să treacă de la eliminarea reactivă a conţinuturilor – atunci când sunt notificate în legătură cu existenţa lor – la folosirea pe scară mai largă a detectării automate şi a instrumentelor de eliminare a acelor conţinuturi periculoase, prevenind astfel apariţia acestora pe reţelele de socializare.Agerpres