Facebook poate șterge postările no vax și poate suspenda conturile

O sentinţă care pare să meargă contra curentului faţă de numeroasele precedente jurisprudenţiale care au intervenit pentru a proteja utilizatorii interzişi pe nedrept de reteaua de socializare. În acest caz, însă, Curtea este mai rigidă, deoarece – aşa cum precizează – drepturile utilizatorilor au limite precise în fața situațiilor de urgență și de risc.

Cazul s-a născut din postarea unei femei, care a distribuit pe profilul său de Facebook videoclipul unui parlamentar care a definit vaccinurile împotriva COVID-19 drept injecții letale și care a încurajat alți utilizatori să refuze administrarea acestora. Femeia, care mai postase înainte alte materiale anti-vaccin, nu a comentat discursul parlamentarului, dar l-a împărtășit şi în grupul pe care îl administra.

Rețeaua de socializare a eliminat mai întâi postarea, iar apoi a suspendat contul femeii timp de 30 de zile, blocându-i participarea la grupuri. Pentru Facebook, conținuturile au încălcat condițiile contractuale (acceptate de utilizator la momentul înregistrării), care, printre altele, interzic publicarea de conținut dăunător și informații false despre COVID-19, fiind periculoase pentru sănătatea publică.

Femeia s-a adresat Curții protestând împotriva condițiilor de utilizare a rețelei de socializare, care sunt reguli unilaterale cu un conținut opresiv și în contrast cu libertatea de exprimare consacrată în articolul 21 din Constituție, conform ilsole24ore.com

Decizia

La baza sentinţei s-a aflat evaluarea caracterului inechitabil al clauzelor. Potrivit articolului 33 din Codul consumatorului (Decretul legislativ 206/2005), clauzele care determină un dezechilibru semnificativ al drepturilor și obligațiilor care decurg din contract sunt vexatorii. Evaluarea trebuie făcută de la caz la caz de către judecător, ținând cont de serviciul oferit și de natura încălcării.

Pentru judecător, condițiile contractuale nu pot fi considerate vexatorii deoarece pot fi urmărite până la reglementarea contractuală obișnuită. În plus, dreptul de a-și exprima liber gândurile, chiar și pentru utilizatorii rețelelor de socializare nu este absolut, ci întâlnește limite, dictate în cazul examinat de dreptul la sănătate al celorlalți membri. Prin urmare, limitările privind libertatea de exprimare cuprinse în termenii de utilizare Facebook nu pot fi considerate opresive, iar decizia de suspendare a contului reclamantului este proporțională cu încălcările repetate.

În trecut, instanțele s-au ocupat deja de legitimitatea deciziilor rețelelor de socializare, evaluând din când în când proporționalitatea acestora și luând deseori decizii în favoarea utilizatorilor. Astfel, Curtea de Apel din L’Aquila a condamnat Facebook să despăgubească cu 15.000 de euro un utilizator interzis pe nedrept pentru că a publicat fotografii și legende cu caricatura lui Mussolini (sentința 1659 din 9 noiembrie 2021).

Pe scurt, standardele comunitare, semnate și acceptate la momentul înregistrării pe rețelele de socializare, au scopul de a garanta valorile de securitate, confidențialitate și demnitate și, prin urmare, ar trebui să asigure respectarea legii și a drepturilor cu relevanță constituțională, precum demnitatea persoanei, confidențialitatea, siguranța și, la fel ca în cazul de la Tribunalul din Varese, sănătatea colectivă. În cazul în care utilizatorul nu respectă aceste standarde, suspendările decise de rețelele de socializare pot fi considerate legitime.