Facebook, printre cele mai populare ţinte pentru atacurile de tip phishing

Facebook, cea mai accesată reţea socială din lume, a devenit una dintre cele mai populare ţinte pentru atacurile de tip phishing, conform experţilor de la Kaspersky Lab. Experţii au realizat raportul atacurilor de tip spam pentru primul trimestru al anului 2010, atenţionând utilizatorii că numărul tentativelor de phishing pe reţelele sociale a crescut alarmant. „Este pentru prima dată, de când am început monitorizarea traficului de spam, când atacurile asupra unei reţele

Facebook, cea mai accesată reţea socială din lume, a devenit una dintre cele mai populare ţinte pentru atacurile de tip phishing, conform experţilor de la Kaspersky Lab.

Experţii au realizat raportul atacurilor de tip spam pentru primul trimestru al anului 2010, atenţionând utilizatorii că numărul tentativelor de phishing pe reţelele sociale a crescut alarmant.

„Este pentru prima dată, de când am început monitorizarea traficului de spam, când atacurile asupra unei reţele sociale au fost atât de prolifice”, potrivit autorilor raportului.

Procentajul e-mail-urilor de tip phishing din primul trimestru al anului este de 0,57% din volumul total al traficului de mesaje electronice. Spammer-ii au învăţat să exploateze noile platforme de Internet, precum blogurile sau reţelele sociale, pentru scopuri proprii. Saturaţia „pieţei de spam” a condus la o stagnare a acesteia, stabilindu-se la 85,2% din totalul traficului pe Internet în primele trei luni ale anului 2010. Acest procent coincide cu cel de la sfârşitul anului 2009.

România, pe locul şapte în topul ţărilor care a trimis cel mai mult spam

Primele trei ţări considerate principalele surse de spam în lume sunt Statele Unite ale Americii (16%), India (7%) şi Rusia (6%). În acest clasament, România se află pe locul şapte, cu un procent de 4% din totatul de spam răspândit.

O altă tendinţă majoră este migrarea spammer-ilor de pe domeniile .cn din China către domeniile .ru din Rusia, datorită unor reguli severe impuse de administraţia chineză la înregistrarea unui nou domeniu de Internet. Cele din Rusia sunt mult mai atractive pentru fraudatori, deoarece presupun cerinţe legale mai permisive.

SURSA: Kaspersky