Meta cere blocarea transformării OpenAI într-o companie cu scop lucrativ

Meta a cerut procurorului general din California, Rob Bonta, să oprească planul OpenAI, compania din spatele ChatGPT, de a deveni o companie cu scop lucrativ. Potrivit Wall Street Journal, Meta a trimis o scrisoare în care avertizează că acest lucru ar crea un precedent periculos.

Practic, startup-urile ar putea profita de avantajele statutului nonprofit până când devin suficient de profitabile, ceea ce ar fi incorect.

procurorului general din California, Rob Bonta
Rob Bonta (SURSA FOTO: X, Rob Bonta)

Meta spune că astfel de situații ar putea afecta încrederea în Silicon Valley. Mai exact, ar permite investitorilor în organizații nonprofit să aibă aceleași câștiguri financiare ca cei care investesc în companii profitabile, pe lângă avantajele fiscale oferite de guvern. Meta a avertizat că „ceea ce face OpenAI ar putea avea un impact major asupra Silicon Valley”.

„Conduita OpenAI ar putea avea implicaţii seismice pentru Silicon Valley”, a subliniat compania americană în scrisoarea sa.

Elon Musk a dat în judecată OpenAI

Cofondatorul OpenAI, Elon Musk, a dat în judecată organizația în luna august. El a acuzat-o că pune profitul mai presus de interesul public în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Elon Musk
Elon Musk (SURSA FOTO: Dreamstime)

În luna noiembrie, el a cerut unei instanțe să blocheze transformarea OpenAI într-o companie cu scop lucrativ. Între timp, acesta și-a creat propria companie de inteligență artificială, numită xAI.

Meta este de acord cu omul de afaceri și susține că acesta apără interesele publicului în această situație. Până acum, nici procuratura din California, nici Meta nu au făcut comentarii oficiale pe acest subiect.

Reacția OpenAI

Președintele OpenAI, Bret Taylor, a declarat că, dacă va exista o reorganizare a companiei, vor fi luate măsuri pentru ca partea nonprofit să rămână activă, astfel încât să-și păstreze scopul și să-și continue misiunea.

Bret Taylor,
Bret Taylor (SURSA FOTO: Dreamstime)

OpenAI este un institut de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, format din două părți: o companie cu scop lucrativ numită OpenAI LP și o organizație nonprofit numită OpenAI Inc, care este compania-mamă. OpenAI concurează cu DeepMind și are ca scop principal să creeze o inteligență artificială benefică pentru toată lumea.

Ea a fost fondată în San Francisco, la sfârșitul anului 2015, de Elon Musk, Sam Altman și alți parteneri, care au promis un miliard de dolari americani pentru proiect. Elon Musk a părăsit consiliul de administrație în 2018, dar a continuat să finanțeze OpenAI.

În 2019, compania respectivă a primit o investiție de un miliard de dolari din partea Microsoft.