Conform statisticilor Kaspersky Lab, 10,85% din numărul total de pagini accesate care au activat componenta euristică anti-phishing au fost pagini web care imitau interfaţa Facebook. Doar paginile care imitau site-ul Yahoo au declanşat mai multe alerte de phishing, Facebook rămânând prima opțiune în rândul rețelelor de socializare.
În prezent, fraudele pe Facebook au devenit o afacere globală, infractorii cibernetici care atacă site-ul operând într-o varietate de limbi: engleză, franceză, germană, portugheză, italiană, turcă, arabă și altele şi provenind din mai multe ţări.
Accesul neautorizat al infractorilor cibernetici la conturile de Facebook sau către alte rețele de socializare poate fi utilizat pentru a distribui link-uri de phishing sau fişiere malware. Infractorii cibernetici se folosesc de conturile furate pentru a trimite mesaje spam către listele de prieteni sau pentru a publica aceste mesaje spam pe wall-urile acestora, unde pot fi văzute şi de alți utilizatori, dar şi pentru a distribui mesaje care cer altor utilizatori să le ofere ajutor financiar rapid. Conturile compromise pot fi folosite și pentru a colecta informații despre utilizatori, cu scopul de a fi folosite în viitoarele atacuri.
Posesorii de smartphone-uri și tablete care accesează rețelele sociale de pe dispozitivele mobile sunt, de asemenea, expuşi riscului de a li se fura datele cu caracter personal. În plus, unele browsere pentru dispozitive mobile ascund bara cu adresa site-ului în timp ce încarcă pagina, fapt ce îngreunează recunoașterea resurselor web false.
Sfaturi ale experților:
• Dacă primiți o notificare de la Facebook sau un mesaj care spune că ați putea avea contul blocat, nu vă introduceți datele într-un formular anexat sau în cadrul mesajului respectiv. Facebook nu le cere niciodată utilizatorilor să își înregistreze parola într-un e-mail sau să o trimită prin intermediul unul e-mail.
• Poziționați cursorul peste link și verificați dacă acesta vă trimite către pagina Facebook oficială. De asemenea, introduceți manual URL-ul Facebook în bara de adrese, deoarece infractorii cibernetici reuşesc uneori să camufleze adresa către care vă direcţionează.
• Când introduceți manual URL-ul în bara de adrese, verificați-l din nou după ce pagina s-a încărcat, pentru a vă asigura că nu a fost o înșelătorie.
• Ţineţi cont că Facebook utilizează protocolul HTTPS pentru a transmite informații. Absența unei conexiuni sigure poate indica faptul că vzitaţi un site fraudulos, chiar dacă adresa URL pare să fie corectă.