Apple domină topul mondial al producătorilor din zona IT&C la capitolul venituri și în acest an. Producătorul american al telefoanelor iPhone și al laptopurilor Mac a obținut, în primul trimestru al acestui an, venituri în valoare de 58 miliarde dolari, în creștere cu 27% față de același trimestru al anului trecut. Compania americană, una dintre cele mai mari din lume, a înregistrat și un profit de 13,6 miliarde dolari, rezultatele fiind susținute puternic de lansarea din ultimul trimestru al anului trecut a gamei de telefoane iPhone 6. De altfel, vânzările de telefoane mobile s-au ridicat la 61,17 milioane unități în primele trei luni, în creștere cu 40% față de același trimestru al anului trecut, dar în scădere cu 18% față de trimestrul anterior. Compania a mai vândut 12,6 milioane tablete și 4,5 milioane Mac-uri. Apple este singura companie care reușește asemenea rezultate cu un portofoliu redus de produse. Spre comparație, coreenii de la Samsung au avut vânzări de 43,2 miliarde dolari în primele trei luni, dar pe fondul comercializării a 81 milioane telefoane, la care se adaugă o gamă imensă de produse electronice și electrocasnice.
Profitul net al coreenilor s-a ridicat la 4,24 miliarde dolari. Ambele cifre sunt în scădere față de aceeași peroadă a anului trecut, însă se preconizează o revenire pe creștere în celelalte trimestre din acest an ca urmare a lansării game Galaxy S6 și a interesului pentru aceasta. La rândul ei, însă, Apple, speră ca ceasurile iWatch, proaspăt lansate, să acopere scăderea înregistrată de tablete.
Samsung rămâne lider global în topul producătorilor de telefoane mobile, iar poziția nu pare a fi amenințată serios de competitori. Alături de Apple, cu Samsung se luptă și chinezii de la Huawei, Xiaomi și Lenovo.
Publicitatea merge la Google
Nici Microsoft, companie pe care mulți o căinau (după modelul utilizat acum cu Samsung) nu se simte tocmai rău. Veniturile din primul trimestru au crescut ușor, de la 20,4 miliarde dolari, anul trecut, până la 21,73 miliarde dolari, anul acesta. În schimb, profitul operațional a fost în scădere, de la 6,95 miliarde dolari până la 6,52 miliarde dolari, iar profitul net a consemnat o coborâre ceva mai accentuată, de la 5,66 miliarde dolari, anul trecut, până la 4,98 miliarde dolari anul acesta. Principalele afaceri ale americanilor din Seattle rămân cele de licențiere, în principal pentru sistemul de operare Windows și pentru suita de aplicații Office, însă și divizia de telefonie mobilă reprezentată de marca Lumia începe să își găsească loc în veniturile companiei. Oricum, rezultatele Microsoft din ultimul trimestru sunt peste așteptări, mai ales după ce CEO-ul Stya Nadella a avertizat investitorii să nu se aștepte la cifre foarte bune.
Google, compania care deține cel mai utilizat sistem de operare pentru smartphone și tabletă, dar pe care îl oferă gratuit pentru a putea încasa din publicitate, a consemnat venituri de 17,25 miliarde dolari, în creștere de la 15,42 miliarde de dolari anul trecut. Profitul operațional al companiei s-a ridicat a 5,65 miliarde dolari, în creștere de la 4,95 miliarde dolari, iar profitul net (calcule non-GAAP) a fost de 4,53 miliarde, față de 4,3 miliarde, anul trecut. Cea mai mare a veniturilor Google a venit din publicitatea pe site-urile proprii, respectiv 11,93 miliarde dolari, în timp ce din publicitatea de pe site-urile partenerilor s-a ridicat la 3,57 miliarde dolari.
Facebook, platforma de social media văzută în continuare drept revelația IT a ultimului deceniu și principalul rival al Google pentru publicitatea pe internet, rămâne mult în spatele giganților.
Veniturile companiei s-au ridicat la 3,5 miliarde dolari în primul trimestru al anului, în creștere totuși cu peste 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul operațional a fost de 1,84 miliarde dolari, față de 1,4 miliarde dolari anul trecut, iar profitul net (non-GAAP) a fost de 1,19 miliarde dolari, față de 926 milioane dolari. În spatele Facebook se află Yahoo, Twitter și Linkedin, dintre care doar Yahoo reușește venituri de peste un miliard de dolari în primul trimestru (1,22 miliarde dolari).
Companiile se înscriu însă pe lista numelor mari cu afaceri legate de internet. Nu am enumerat producătorii mari de computere, precum HP, Dell sau Lenovo, însă în acest caz avem afaceri din alt sector al IT&C.